A rendőr bárkit, bárhol, bármikor és bármiért - podcast

A strasbourgi bíróság kimondta: a fokozott rendőri ellenőrzésnek, az annak keretében végzett igazoltatásnak és ruházat-átvizsgálásnak nincs korlátja a magyar jogban. Ez pedig a jogállamisággal összeegyeztethetetlen. A Magyar Helsinki Bizottság évtizedek óta dolgozik a polgárok szabadságának jogszabályi garanciáiért és az önkényes, zaklató vagy megtorló rendőri intézkedések ellen. Erről szól ez a podcast is. 

Vig Dávid igazoltatási ügye a Sirály nevű közösségi helyen kezdődött és a strasbourgi bíróság előtt ért véget. Ez egy egyedi sztori sok általános tapasztalattal. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében egyetértett a Magyar Helsinki Bizottság szakmai álláspontjával, hogy a hazai szabályozás túl laza, ráadásul a rendőrségi gyakorlat ezt ki is használja. Így fordulhat elő, hogy fokozott (rendőri) ellenőrzés címén sokszor az ország területén, hosszú időre függesztik fel  a polgárok szabadságjogait, és a kivételes szabályokat általános szabályokká teszik önkényesen.

Erről beszélgettünk vendégeinkkel: a strasbourgi per panaszosával, Vig Dávid jogásszal, a jogi képviseltét ellátó Fazakas Tamással, a Magyar helsinki Bizottság ügyvédével és Németh Zsolt kriminológussal, egykori rendőrrel. A beszélgetést Ónody-Molnár Dóra újságíró vezette.

Ez a Helsinki hangadó, a Magyar Helsinki Bizottság online beszélgetéssorozatának 17. adása.