Karaktergyilkosságok civil célpontjai, figyelem!

Mit tehetsz, ha fekete kampány célkeresztjébe kerülsz? Perelni vagy nem perelni: az itt a kérdés. A Magyar Helsinki Bizottság gyakorlati jogi javaslatai videókban elregélve.

Grafika: Magyar Helsinki Bizottság

Ha civil szervezet vezetőjeként, munkatársaként vagy mezei polgárként rágalmaz meg a kormánypropaganda, érdemes minél gyorsabban elönteni, hogy a hazudozás, lejáratás ellen fellépjetek-e jogi eszközökkel. Döntéseteknek hosszútávú következményei lesznek: általában elhúzódó, sokszor költséges eljárásra számítsatok.

Ha ez így van, miért tekintjük a pereskedést mégis viszonylag hatékony lehetőségnek a lejáratással szemben?

  1. Ellenfelednek és közönségednek egyszerre mutatod meg eltökéltséged, azt, hogy nem rettensz meg, mert nálad az igazság.
  2. A független bíróság mégiscsak objektív fórum, ahol nem vagy kevésbé érvényesülhet a hatalom erőfölénye. Itt van esélyed az igazságos megítélésre.
  3. Egy-egy jó ítélettel más, hozzád hasonlónak is segítesz, és a hatalomnak is jelzést adsz, hogy a karaktergyilkosságnak legalább utólagos jogi – pénzben vagy erkölcsi elégtételben kifejezhető – következményei lehetnek.
  4. A számodra kedvező, téged igazoló és ellenfeledet elmarasztaló ítélet sokszor komoly lelki terhet vesz le rólad. Többször láttuk mi is, hogy ügyfeleink valósággal felszabadultak egy-egy kedvező bírói döntés után.

Fontos, hogy az pereskedjen, aki elszánt és kitartó. Nincs értelme bírósághoz fordulni, ha eleve nem látjátok esélyét a pernyerésnek. Ez még nem jelenti azt, hogy nincs igazatok, mert sokszor éppen a legalattomosabb rágalmakat nem lehet bíróság előtt vitatni. 

Ne felejtsd el azt sem, hogy a bíróság (egyébként helyes) értékelése szerint a civil szervezetek a közélet szereplői, és azok a vezetőik is, tehát a kritikát, az esetenként hazug bírálatot is jobban kell tűrniük, mint a magánembereknek.

Milyen eljárások jöhetnek szóba?

Tóth Balázs ügyvéd kollégánk, aki számtalan perben képviselt a kormánypropaganda által kipécézett, alattomosan megtámadott embereket, ismerteti a lehetőségeket.

Sajtó-helyreigazítási per

Személyiségi jogi per

Rágalmazás és becsületsértés

A fentiek mellett számos puhább jogi eljárás is kezdeményezhető (pl. ombudsmannál, választási bizottságnál, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál), de ezek a jelenlegi illiberális körülmények mellett kevés sikerrel kecsegtetnek. 

Amennyiben érdekelnek, hogy a Magyar Helsinki Bizottságnak milyen más javaslatai is vannak arra, ha ellened vagy szervezeted ellen lejárató kampányt folytatnának, itt találod a jogvédő szervezetnek saját tapasztalatain alapuló egyéb tippjeit: