Menedékjog a megcsonkított anyának és kislányának

Az etiópiai Qwara és 7 éves kislánya egy éve került Magyarországra. Most menekültként ismerte el őket a magyar hatóság. Mindketten a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei.

Hiába minősül világszerte embertelen kínzásnak, Etiópiában még ma is gyakran csonkítják meg kislányok nemi szervét. Qwarával is így tettek öt éves korában, noha családja nem számított kirívóan felvilágosulatlannak, és a lány a rituális csonkítás után iskolába is járhatott. Qwara sohasem heverte ki az erőszakos beavatkozást és családjának sem tudott megbocsátani, ezért a fővárosba, Addisz-Abebába költözött, csatlakozott a kormányellenzékhez, majd – miután a politikai üldözés felerősödött– 2005-ben Szudánba költözött. Élettársa lett egy Fülöp-szigeti férfinak, aki, mikor Qwara terhes lett, magára hagyta. Az állapotos fiatalasszonynak nem lehetett maradása Szudánban, visszament hazájába. Megszülte Abebát és különféle fővárosi társaságoknál kapott munkát, legutoljára egy PR-cégnél. Itt plakátot készített az egyik ellenzéki szerveződésnek, és attól rettegett, hogy a hatóságok letartóztatják. Gyerekét egyedül nevelő asszonyként autokratikus rezsim uralta hazájában se sok jóra számíthatott. családjához sem mehetett vissza, mert féltette lányát a rituális nemiszerv-csonkítástól.

Döntött, nekivág, és Európába kér menedékjogot. 2012-ben indult útnak, embercsempészek adták kézről-kézre, így került Törökországba, ahol két évig él igen rossz körülmények között, sokszor éheztek is. Újra nekiindult, és sorsa úgy hozta, hogy Magyarországon tartóztatták fel rendőrök, így nálunk adta be menedékkérelmét. A debreceni menekülttáborban helyezték el őket. Ott találkoztak a Magyar Helsinki Bizottság helyi jogászával, Szántai Vecsera Orsolyával, akitől jogi segítséget kaptak, valamint a Cordelia Alapítvánnyal, amelynek pszichiáterei a súlyosan traumatizált menedékkérőknek nyújtottak lelki támogatást.

Egy hete született meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) határozata, hogy Qwaráék menedékjogot kapnak. Mivel a pozitív döntéseket nem kell indokolni, nem tudni, mi volt a legnyomósabb érv menekült státusza mellett: megcsonkítása, gyereke fenyegető megcsonkítása miatt érzett jogos aggodalma, az egyedülálló nőként elszenvedett zaklatás vagy pedig politikai tevékenysége.

Abeba már iskolába jár, de Qwara még semmit sem tud magyarul. A menekülttáborban ma nincs hatékony nyelvoktatás. Még két hónapig maradhatnak ott, ezalatt integrációs szerződést kötnek a családsegítővel. Két éven át – félévente meredeken csökkenő mértékben – kapnak integrációs támogatást, addig kell teljesen a saját lábukra állni. Ezt a fiatalasszony már nagyon várja. Nem lesz könnyű. Drukkolunk Qwarának és Abebának.

(Az írásban szereplő nevek álnevek és a képen sem a cikk főhősei láthatók.)

Zádori Zsolt