Előzetes letartóztatásba raknák lopott melltartókért

Sokszor kérdezitek, mi a bajunk az előzetes letartóztatás tömeges alkalmazásával, hiszen az esetek túlnyomó többségében úgyis bebizonyosodik a gyanúsított bűnössége. Íme, egy eset, amelyet ma tett közzé a rendőrség hivatalos honlapja. Nyilván, mert kiemelt jelentőségűnek tartotta, hogy Suki zászlós tetten ért egy nőt Tatabányán, aki fehérneműket lopott.

A közlemény nem írja, hogy más bűncselekménnyel gyanúsítanák a 35 éves nőt. Tegyük fel, azért nem ír róla, mert mással nem gyanúsítják. Ehhez képest a rendőrség kezdeményezte a gyanúsított személy előzetes letartóztatását.

Nem tartjátok túlzásnak, hogy a gyanúsított és rendőr által tetten ért nőt 72 órán túl tartsák fogva egy szimpla nyomozásnál? Szerintetek csakis így lehet majd elérni, hogy elnyerje méltó büntetését? Még akkor is helyesnek tartjátok az előzetes letartóztatását, ha azt is tudjátok, hogy napi 9000 Ft-ba kerül ez az adófizetőnek? (Elég jó melltartót lehetne venni belőle.)

Igaz, a rendőrség még csak kezdeményezte az előzetest, az ügyészség és főleg a bíróság még nemet mondhat rá. De jó, ha tudjátok: Komárom-Esztergom megyében a rendőri indítványok kétharmadát elfogadja az ügyészség, míg a megyében működő bíróságok az ügyészi indítványok 98,5%-ban elrendelik az előzetes letartóztatást. És országosan is 80, illetve 91,4% az arány! Ez is hozzájárul ahhoz, hogy ma másfélszereres a börtönzsúfoltság Magyarországon.

Azért ez esetben bízzunk az ügyészség és a bíróság józanságában!