A túlzsúfolt, csótányok közötti embertelen elhelyezést perlik a fogvatartottak, nem a luxust

Folytatódik a szervezetünket lejáratni próbáló kormányzati propagandakampány, az elmúlt hetekben az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának szájába adva. A propagandaüzenetek elismétlését nem tartjuk szükségesnek. Ehelyett elmondanánk, hogy milyen értékekért küzd valójában 30 éve a Magyar Helsinki Bizottság. 

1. Tilos a kínzás, nem lehet senkivel embertelenül, vagy megalázó módon bánni. Még azzal sem, akit letartóztattak, vagy börtönbüntetésre ítéltek. Elfogadhatatlan, ha embereket túlzsúfolt zárkákban, csótányok és kiirthatatlan ágyi poloskák között tartanak, miközben szeretteikkel csak a kinti telefontarifák sokszorosáért beszélhetnek.

2. Ahogy mindenkinek, a fogvatartott embereknek is joguk van ahhoz, hogy ügyvédet fogadjanak, ha olyan sérelem éri őket, aminek az orvoslásához ez szükséges.

3. Kártalanításra 2017 óta van lehetőség. Erre azért tarthatnak igényt a letartóztatottak és elítéltek, mert gyakran évekig olyan körülmények között tartják őket fogva, ahogyan állatokat sem lehetne tartani. Sok esetben ez a kártalanítás teszi lehetővé a sértett felé való kártérítés kiegyenlítését is. A kártalanítási rendszer bevezetését nemzetközi bíróság írta elő Magyarország számára, a részletszabályokat a magyar kormány alakította ki. A kártalanítsára vonatkozó szabályoknak tisztességesnek kell lenniük. Ha az állam előírja, hogy a megítélt kártalanítást csak az embertelen bánásmódot elszenvedő fogvatartott számlájára lehet teljesíteni, akkor azok a rabok, akik nem tudják előre fizetni az ügyvédet, eleshetnek a jogi segítségtől, azaz a legkiszolgáltatottabb fogvatartottak a jó anyagi helyzetben élőkhöz képest ismét hátrányosabb helyeztbe kerülnek. 

4. A Magyar Helsinki Bizottság 30 éve foglalkozik jogvédelemmel meghatározott területeken. Ilyen a fogvatartotti jogok védelme is. Évek óta, egyedüli civil jogvédő szervezetként harcolunk azért, hogy a büntetés-végrehajtás rendszerszintű hiányosságai megoldásra találjanak és a fogvatartottak megfelelő, emberséges elhelyezési körülmények között töltsék a büntetésüket. 

5. Határozott meggyőződésünk, hogy a letartóztatottak és elítéltek tisztességes fogva tartása össztársadalmi, nemzeti érdek, mert csökkenti a bűnismétlés veszélyét. Attól, mert nekik rossz bent, nekünk még nem lesz jobb kint, sőt.

(A Magyar Helsinki Bizottság logójával ellátott képek posztunkban kivétel nélkül 2014 és 2017 között készültek hazai büntetésvégrehajtási intézetekben. A fotókat munkatársaink készítették a börtönlátogatások során.)