A tolerancia ügyvédje – dr. Erdélyi Miklós halálára

Nemrég hunyt el Erdélyi Miklós hódmezővásárhelyi ügyvéd, aki számos civil tevékenysége mellett a Magyar Helsinki Bizottság Egyesület tagja is volt. Kedves barátunkra alapító elnökünk, Kőszeg Ferenc emlékezik. 

Erdélyi Miklós 1946. június 23-án született Hódmezővásárhelyen, és szülővárosában hunyt el, néhány nappal hetvennegyedik születésnapja után. Édesapja, dr. Erdélyi Sándor ugyancsak ügyvéd volt, egyike a holokauszt kisszámú vásárhelyi túlélőjének. Fia az ő irodájában kezdte ügyvédi pályáját, az apa halála után Miklós vette át az iroda vezetését. Valaha természetes volt az ilyen, nemzedékeken át folytatódó pálya, voltak orvos- és ügyvéddinasztiák. Manapság azonban kevésbé gyakori, hogy a leszármazottak a szülők hivatását viszik tovább, méghozzá ugyanott, ahol az apa a szakma neves képviselője volt: az Erdélyi-iroda ennek a kivesző hagyománynak az egyik példája.

Erdélyi Miklós az emberi jogok védelmének elkötelezettje volt, ezért csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottsághoz. Irodájának munkatársai a dél-alföldi régióban dolgoztak a Bizottság börtön- és fogdamegfigyelési programjában. Erdélyi csapatához tartozott Lázár János is, később Hódmezővásárhely polgármestere, majd az Orbán-kormány tagja. „A Dunától keletre lévő szinte összes rendőrségi fogdában voltam” –  mondta Lázár a 444.hu-nak (2014. július 17.).  Akkori tevékenységét Lázár, aki az interjú megjelenése idején már (és még) az Orbán-kormány kancellária-minisztere volt, „építőnek és nagyon hasznosnak” nevezte.  Újságírói kérdésre, hogy a munkáját, amelyet részben Soros György magyarországi alapítványa finanszírozott, idegen érdekek kiszolgálásának tartja-e, határozottan azt válaszolta: „nem, és semmi szégyellnivalója nincs”. (Ez az egy nyilatkozat persze nem feledteti mindazt, ami miatt Lázárt bírálták – megítélésünk szerint – joggal.)

„Büszkén mondhatom, hogy öreg barátom volt – írta Facebook-oldalán Erdélyi Miklós elhunytakor Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely jelenlegi polgármestere. Az elmúlt években, tette hozzá, még polgármesterré választása előtt, ingyen vállalta jogi képviseletét. Polgármesterként pedig hivatalos kapcsolatba került az ügyvéddel, minthogy Erdélyi Miklós volt a hódmezővásárhelyi zsidó hitközség elnöke.  Együtt építettük – írta a polgármester – „azt a szeretetközösséget Vásárhelyen, amiben végre meghaladtuk a zsidó-keresztény, illetve a népi-urbánus ellentéteket. Ezt a szellemet tükrözte a már évekkel korábban felavatott II. János Pál emléktábla is a zsinagóga falán.”

Dr. Erdélyi Miklós elhunytával a Magyar Helsinki Bizottság értékes munkatársát veszítette el. Emlékét megőrizzük.

Kőszeg Ferenc

a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke