Jár az oltás a raboknak is! Az ügyésznél tehetnek panaszt

Ugyan a lakosság körében már hetek óta zajlik a kockázati csoportba nem tartozók oltása, a börtönökben még senki nem kapott oltást, holott a fertőzés veszélye itt nagyobb. Még az idős vagy beteg rabok sem kaphatták meg a vakcinát. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság panaszmintát készített, amelynek segítségével az ügyészségen tehetnek panaszt a fogvatartottak. 

Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Ahogy arra külföldi példák és kutatások alapján a Magyar Helsinki Bizottság már februárban felhívta a figyelmet, a fogvatartottak a börtön falain belül fokozott veszélynek vannak kitéve a vírus terjedése szempontjából. Az összezártságból adódóan a vírus, ha bekerül a börtönbe, könnyen és gyorsan terjedhet el, ráadásul a fogvatartottak körében magas a krónikus betegek aránya. Ezért indokolt lett volna, hogy az oltási tervben – a szociális otthonban és más zárt intézetekben élőkhöz hasonlóan – őket is a kiemelt kockázati csoportba sorolják, de legalább az, hogy a lakossággal párhuzamosan kapják meg a vakcinát.

Nem tömegekről lenne itt szó, a teljes fogvatartotti létszám mintegy 17 ezer fő, és rácson belül sem lehet nagyobb az oltakozási hajlandóság, mint azon kívül.

Annak ellenére azonban, hogy a lakosság körében már hetek óta zajlik a kockázati csoportba nem tartozó emberek oltása is, a fogvatartottak közül tudomásunk szerint még senkit nem oltottak, és továbbra sem tiszta, hogy az idős vagy krónikus betegséggel élők, majd pedig az egészséges fiatalabb rabok mikor juthatnak vakcinához. 

Arra a kérdésre, hogy vajon mikor indul meg a fogvatartotak oltása, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága rendkívül szűkszavúan annyit nyilatkozott a 444-nek, hogy „a büntetés-végrehajtási szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központ által nyilvánosságra hozott »A lakossági tájékoztató az oltási terv alapján (kivonat)« dokumentum rendelkezései szerint jár el”.

A probléma kapcsán az Indexen megjelent „Nem kaphatnak védőoltást a börtön elítéltjei” című cikkben dr. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője pedig azt nyilatkozta, hogy „a fogvatartottak egészségügyi ellátására alapvetően az egészségügyi és a társadalombiztosítási jogszabályok irányadók, ezért ugyanúgy jogosultak a koronavírus elleni védőoltásra, mint bármilyen más magyar állampolgár. [...] Ha a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátása a büntetés-végrehajtási szervezet keretein belül nem lehetséges, akkor a szervezet gondoskodik arról, hogy ők más egészségügyi intézményben részesüljenek a megfelelő és kötelező ellátásban.” 

A Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője továbbá azt is hozzátette, hogy „ha egy fogvatartottnak akarata ellenére nem teszi lehetővé az intézet, hogy a fogvatartása alatt védőoltást kaphasson, panasszal fordulhat az illetékes büntetés-végrehajtási ügyészhez”.

A kilátástalan helyzetben sok kétségbeesett fogvatartott és hozzátartozó keresi fel a Helsinki Bizottságot hétről hétre. Ezért úgy döntöttünk, hogy a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivőjének tanácsára panaszmintát készítünk, amit most nyilvánossá teszünk, hogy bárki használhassa, akinek szüksége van rá. A megírt panaszt a hozzátartozóknak kell kinyomtatni és beküldeni a fogvatartottnak. Ezt követően a fogvatartottnak annyi a dolga, hogy a leírtaknak megfelelően kitölti a dokumentumot és elküldi az ügyészségnek. 

FONTOS: a panaszt akkor nyújtsa be, ha szeretne koronavírus elleni oltást kapni és az elmúlt 3 hónapban nem volt igazoltan fertőzött. A panaszban a fogvatartott azt kifogásolja, hogy nem kapott még oltást, pedig arra jogosult lenne (például mert már kapott oltási időpontot a háziorvosától, vagy mert van valamilyen alapbetegsége, vagy mert elmúlt 45 éves). 

Ha sokan nyújtják be a panaszt, akkor az talán rábírhatja a büntetés-végrehajtást és az ügyészséget, hogy intézkedjenek a fogvatartottak mielőbbi oltása érdekében. A panaszt a hozzátartozók is benyújthatják a fogva lévő családtagjuk érdekében, ez erősíheti a hatást. 

A panaszmintát itt és itt lehet letölteni.