A környékbeliek összefogtak, hogy leállítsák a jogsértő megfigyelőrendszert Rotterdamban

„Senkinek a magánéletébe, családi ügyeibe, lakóhelye megválasztásába vagy levelezésébe nem szabad önkényesen beavatkozni, sem pedig becsületében vagy jó hírnevében megsérteni. Minden személynek joga van az ilyen beavatkozásokkal vagy sértésekkel szemben a törvény védelméhez.”

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 12. cikk

Aggódtak, összezavarodtak és dühösek voltak. Miért nem szóltak nekik? Mit jelent ez az egész? Cor de Geus közösségi koordinátor a terem hátsó részéből figyelte, ahogy a helyi lakosok mélységes csalódottságuknak adtak hangot. A szakszervezetek képviselői azt magyarázták, hogy a környéken élők százait figyelte meg a kormány anélkül, hogy bárki is tudott volna róla.

2014-ben a holland kormány kifejlesztett egy digitális felügyeleti rendszert, a SyRI-t, amelynek célja a társadalombiztosítási csalások előrejelzése volt. 

A rendszer adatokat gyűjtött a lakosoktól, például a vízhasználatukat és az áramszámláikat illetően, és ezeket olyan személyekkel párosította, akik korábban már követtek el csalást. Algoritmusok segítségével „kockázati profilokat” hozott létre, és kiválasztotta a polgárokat a digitális átvilágításhoz. Egyeseket pedig minden előzetes értesítés nélkül felkerestek az otthonukban.


A kormány a bíróság előtt

Cor már a találkozó alatt tudta, hogy segítenie kell ezt megállítani, hogy megvédje a környék lakóit. A magánélet súlyos megsértésén túl a SyRI természeténél fogva diszkriminatív volt, hiszen kizárólag az olyan alacsony jövedelmű közösségeket célozta meg, mint az övé. És ami még rosszabb, hogy a rendszer növelheti annak valószínűségét, hogy az alacsonyabb jövedelmű és migráns hátterű embereket igazságtalanul kriminalizálják.

A jogsértés teljesen egyértelmű volt. A helyi lakosok, az emberi jogi ügyvédek és az országos szakszervezet egy koalíciót hozott létre és közösen úgy döntöttek, hogy bíróság elé állítják a holland kormányt.

Az eset országos figyelmet kapott. Cor, a szóban forgó közösségeket képviselve, rendszeresen megszólalt a médiában. Rotterdam polgármestere véget vetett a SyRi használatának a városában, a koalíció azonban teljesen le akarta állítani a rendszert.


A megkönnyebbülés sóhaja

2020 februárjában a bíróság végül úgy ítélte meg, hogy a rendszer sérti az emberi jogok európai egyezményét. A csalás megelőzése nem indokolta az emberek magánéletének megsértését a saját otthonukban. A bíróság hozzátette, hogy a SyRI komoly kockázatot jelentett a társadalmi-gazdasági helyzeten vagy etnikai háttéren alapuló megkülönböztetés szempontjából. Az ítélet hallatán mindenki ujjongott, és Merel Hendrixx, a koalíció egyik közjogi képviselője is megkönnyebbült. Óvatosan optimista volt, de arra nem számított, hogy a bírák majd minden pontban egyetértenek.

A SyRI használata többé nem megengedett, és fontos jogi precedenst teremtett Hollandiában. Hasonló, előrejelző algoritmusok azonban még ma is használatban vannak legalább huszonöt önkormányzatban szerte az országban. A SyRI-koalíció továbbra is figyelemmel kíséri a fejleményeket. Ha szükséges, készen állnak arra, hogy ismét akcióba lépjenek.

Csatlakozz hozzánk: 

#BringHumanRightsHome 
#otthonazemberijogokban
#érezdmagadénak

Kampányunkban bátor emberek személyes történeteit mutatjuk be nyolc különböző országból.  Kövesd a történeteket weboldalunkon és Facebookon is! És tegyél minden nap az emberi jogokért a saját közösségedben!