Mint Mórickának, a „közmédiának” is mindenről ugyanaz jut eszébe

„A Helsinki Bizottság nevű Soros-szervezet a hazai és lengyel jogállamiság helyzetéről tarthat előadást az amerikai kongresszusban” – adta hírül az önképe szerint „pártoktól független, objektív” közmédia. Igen, akár az egykori „jereváni rádióban”, a hír igaz: eltekintve attól, hogy a Helsinki Bizottság nem Soros György szervezete, hanem magáé a Kongresszusé, így nem előadást tart ma a Kongresszusban, hanem meghallgatást.

Papp Dániel. Sárkány ellen sárkányfű

Papp Dániel, az MTVA, a tíz éve összegyúrt közmédia vezérigazgatója nemrég magabiztos interjút adott a Figyelőnek. Eszerint a szervezet fejlettségben most érte el a felnőttkort. „Nekünk az a célunk és jogszabályi feladatunk, hogy mindent tényszerűen közöljünk (...) a kollégák felkészültek, a szerkesztési elvek pártatlanok, objektívek, ezért csak azt tudom mondani nekik, hogy folytassák a munkájukat.”

A felkészült kollégák ez esetben a kormánypárti Mandínertől vették át „a hírt”, ami pedig a lengyel Wprostot szemlézte. Ott még nem szerepel oltári hülyeség. Csak annyi, hogy a Helsinki Bizottság ma meghallgatást tart a Kongresszusban.

Papp Dániel (képünkön) felkészült és objektív kollégái mindezt úgy ferdítik a hazai közönségnek, hogy abból, mint rendesen, ismét impertinens sorosista feketemise kerekedik. Pedig csak arról van szó, hogy újabb jelentős nemzetközi fórum kénytelen foglalkozni a lengyel és magyar illiberális fordulattal, a demokrácia és jogállam itteni leépítésével. Az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az ET Velencei Bizottsága, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa stb. mellett ott van a washingtoni Helsinki Bizottság is.

Merthogy az Egyesült Államok Helsinki Bizottságát (CSCE) 1976 hozták létre az amerikai Kongresszus állandó bizottságaként a mi országgyűlési bizottságaink mintájára. Tagjai tehát nem sorosista imposztorok, hanem választott szenátorok és képviselők. Ez a tekintélyes szervezet tekinthető az amerikai törvényhozás európai ügyekkel, biztonsági és együttműködési kérdésekkel foglalkozó csúcsszervének. És mint ilyennek, egyik fő tevékenységi területe az emberi jogok érvényesülésének figyelemmel kísérése a Helsinki Záróokmányhoz csatlakozó országokban.

Ahogyan a viccbeli Mórickának mindenről „az” jutott az eszébe, úgy ugyanarra a srófra jár a jövőre 130 milliárdnyi közpénzzel megtámogatott közmédia hírkészítőinek az agya is. A tények nem jelenthetnek korlátot a felkészített, beidomított kollégáknak. Nemhiába mondja Papp Dániel, hogy az innováció a legfontosabb. Igen, az önkéntelen, tájékozatlanságból eredő hírhamisítás akár minősíthető annak is. A feltételes reflex már akkor is működik, ha nincs is mire nyáladzani.