Még az adótitok sem úszhatta meg a választási kampányt

Az adó-visszatérítést igénylő, gyermeket nevelő családok „gyurcsányozó” levelet kaptak a miniszterelnöktől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) keresztül. A veszélyhelyzeti felhatalmazást a törvényeket átíró rendeleti kormányzásra ismét úgy értelmezte a hatalom, ahogy neki kényelmes. Most éppen az adótitok megcsonkítása  szolgálta „a humánjárvány megelőzését, kezelését, felszámolását, továbbá káros hatásainak megelőzését, illetve elhárítását”. Nos, azt aligha. Inkább a szándékosan összecsúsztatott fideszes párt- és kormánypropagandát.

A kormányzati tájékoztatásnak titulált levelet csak az adótitok felhasználásával küldhették ki az adó-visszatérítést igénylőknek, mert a kedvezményezettek neve, lakcíme, visszatérítésre jogosultsága adótitoknak minősülő személyes adatok.

Az adózás rendjéről szóló törvény meghatározza, hogy milyen adatok minősülnek adótitoknak, és azt is, hogy milyen esetekben lehet azokat felhasználni. Az adótitokra vonatkozó szabályok miatt a kormány nem tudott volna célzottan propagandát küldeni az adó-visszatérítésre jogosult, gyermeket nevelő embereknek.

Csakhogy a kormány egy januári rendeletében a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre hivatkozva módosította az adótitok felhasználásának körét, hogy a NAV-val egy cégen keresztül kormányzati tájékoztató levelet küldessen ki. Ez utóbb tájékoztatás helyett a miniszterelnök propagandalevelének bizonyult.

A levélnek csak egyetlen félmondata köthető a NAV tevékenységéhez („Ön, mint gyermeket nevelő szülő, családi adó-visszatérítésben részesül”), de utána már csak „gyurcsányozásnak”, burkolt szavazási felszólításnak és a kormányszlogennek jut benne hely.

Az adóvisszatérítés igényléséről december végéig lehetett nyilatkozni, az adótitok felhasználásának módosításáról szóló rendeletet pedig január 12-én hozta a kormány az országgyűléstől kapott veszélyhelyzet elleni védekezésről szóló törvény felhatalmazása alapján. A rendelet szerint a NAV kormányzati tájékoztatást küld az adó-visszatérítésről az érintetteknek, az EPDB Zrt. adatfeldolgozóként megcímezi és kiküldi a tájékoztatást. A kedvezményre jogosultak neve, címe kormányzati tájékoztatás céljából az adótitok alapos okkal történő felhasználásának minősül.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kiadásában készült, személyesen Orbán Viktor aláírásával ellátott levél, a NAV borítékja és a NAV által kezelt adótitok az EPDB Nyomtatási Központ Zrt.-nél (a Magyar Posta leányvállalata, a DBH Díjbeszedő Holding Zrt. cégcsoport tagja) találtak egymásra, hogy végül az adókedvezmény előlegére jogosultak postaládájában landoljon a kormányzati tájékoztatásnak hívott, a kormány hatalmon tartására buzdító üzenet.

Elegánsnak éppen nem nevezhető a megoldás, amiben az immár 42 ezernél több életet követelő járvány hatásainak csökkentésére hivatkozva lehetővé tette saját maga számára a kormány, hogy célzottan postáztathassa önmaga reklámját.

Az elegancia hiányánál azonban lényegesen aggasztóbb, hogy a jogállami működés, a felelős hatalomgyakorlás és a választások tisztasága is sérül, amikor a kormány a veszélyhelyzetet és a választási szabályokat kijátszva kampányol az országgyűlési választások előtt két hónappal. Az pedig még nagyobb gond, hogy a kormány átlátszó és kártékony választási trükkjét semelyik független jogállami intézmény nem vizsgálja.