Én, te, ő, mi, ti, ők: népszámlálási kisokos

Magyarország népszámlálást tart 2022. október 1. és november 28. között. Íme, néhány fontos tudnivaló a népszámlálásról. Most már magunk is kitölthetjük az íveket. Az, hogy pontos képünk legyen az országról, mindannyiunk érdeke. Már csak ezért is fontos igazat mondani, meg a megtévesztésért bírság is jöhet.

Fotó: Fortepan / Fortepan

Frissítés (2023. január 6.): Sajnálattal tapasztaltuk kérdőívet kitöltő állampolgárokként és számlálóbiztosok beszámolói alapján, hogy a 2022. évi népszámlálást számos szervezési és adatvédelmi hiba kísérte. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Intézet (EKINT) 2011-es népszámlálást megelőző aggályainak jelentős részét továbbra sem oldotta fel a népszámlálást végző Központi Statisztikai Hivatal, ahogy azt az EKINT részletesen kifejtette 2022-es álláspontjábanA Magyar Helsinki Bizottság más jogvédő szervezetekkel együtt azért dolgozik, hogy az állam különböző szervezetei számonkérhetőek legyenek, feladatukat szakszerűen lássák el, hatalmukkal ne éljenek vissza. 

vesse munkánkat FacebookonTwitterenhonlapunkonblogunkon! Ha egyetért munkánkkal és teheti, kérjük, támogassa adója 1%-ával a Magyar Helsinki Bizottságot adománnyal is.

Mi az a népszámlálás?

10 évente van népszámlálás. Ilyenkor gyűjtenek össze pontos adatokat Magyarország lakosairól és lakásairól. Az adatokat a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) gyűjti és összesíti. A rengeteg adatból statisztikákat készítenek, amik segítségével pontosabban lehet tudni, hogy mire van szüksége a magyar lakosoknak. A közigazgatás, a politika, civil szervezetek, vállalkozások stb. ezek alapján tudják minél inkább a szükségleteknek megfelelően tervezni a programjaikat. A világ legtöbb országában van népszámlálás, az Európai Unióban a kérdések is nagyrészt egységesek.

Kinek kell részt vennie?

Mindenkinek!

Ha ön magyar állampolgár, aki egy évnél rövidebb időre ment külföldre, és megtartotta bejelentett lakcímét, akkor önnek is részt kell vennie.

Ha ön nem magyar állampolgár, de több mint 3 hónapra marad Magyarországon, akkor önnek is részt kell vennie.

Hogy tudom kitölteni a kérdőívet?

Az első két hétben, október 1. és 16. között interneten tudja kitölteni a kérdőívet. Utána, október 17. és november 20. között számlálóbiztosok fognak kimenni mindenkihez, aki a kérdőívet nem töltötte ki interneten. Ezek a számlálóbiztosok fogják önt kérdezni, és kitölteni a kérdőívet. Ha lemaradt, akkor november 21-28. között még pótolhatja ezt, a helyi jegyzőnél ki tudja még tölteni személyesen a kérdőívet.

Mindenre válaszolni kell?

A vallásról, nemzetiségről, anyanyelvről, egészségügyi állapotról és fogyatékosságról szóló kérdésekre nem muszáj válaszolni. Ilyen ügyekkel foglalkozó szervezetek és egyházak részt vettek a kérdőív tervezésében, mert úgy gondolják, hogy az érdekképviselethez kell láthatóság, a láthatóságnak pedig a népszámlálás egy jó módja. Például a nemzetiségi jogok biztosítása során csak a népszámlálás adatait veszik figyelembe törvény szerint a döntéshozók.

A többi kérdésre viszont kötelező válaszolni.

Fotó: Fortepan / UVATERV

Mi lesz, ha nem válaszolok?

Kötelező válaszolni. Ha nem válaszol, akkor megbírságolhatják (max. 200 000 forint).

Kötelező a valóságnak megfelelően válaszolni?

Igen. Ha szándékosan hamis válaszokat ad, akkor megbírságolhatják (max. 200 000 forint).

Muszáj beengedni a számlálóbiztost a lakásomba?

Nem kell beengedni a lakásába. Az utcán is válaszolhat a kérdésekre.

Miről ismerem fel a számlálóbiztost?

A számlálóbiztosokat a helyi jegyző bízza meg. Van számlálóbiztosi igazolványuk. Tableten töltik ki a kérdőíveket. Emellett képzésen vesznek részt, így ismerik a kérdőívet és a népszámlálás menetét.

Csak magyarul lehet válaszolni?

A kérdőívet magyarul és angolul lehet kitölteni, de van segédlet még 19 másik nyelven is (köztük 14 nemzetiségi nyelven).

Lehet bármi problémám a válaszaim miatt?

A válaszaiban megadott adatokat, információkat csak a KSH statisztikai céljaira használhatják fel. A válaszokból az egész ország vagy egy terület lakosságáról, lakásairól készülnek statisztikák, nem az ön egyéni életkörülményeinek a nyomonkövetésére szolgálnak ezek. A válaszait nem lehet felhasználni például büntetőeljárásban vagy adóhatósági (NAV) eljárásban sem.

A KSH-nak van egy közérthető, akadálymentesített honlapja az összes fontos információval a népszámlálásról, a népszámláláshoz kapcsolódó adatkezelésről. Itt találod.