Pszichés betegként és bántalmazottként került a vádlottak padjára

Holnap kezdődik az a per, amelynek vádlottja egy pszichésen beteg férfi, akit tavaly nyáron TEK-esek tepertek le. A férfi ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat. A rendőri akció során a férfi súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett, kómába került, és gégemetszést kellett rajta végrehajtani. Abban, hogy K. kórházba és letartóztatásba került, nem csak az ő pszichiátriai betegségének és támadó magatartásának, de a rendőri mulasztásoknak és túlkapásoknak is meghatározó szerepük van. Erről egy TEK-es videó is tanúskodik.

2021. június 18-án nagy erőkkel vonult ki a Terrorelhárítási Központ a terézvárosi Bajnok utca egyik bérházába. Egy pszichés beteg férfit akartak megfékezni. A férfi egy játéklégpisztollyal fenyegetőzött, amely – mint később a fegyverszakértői vizsgálat megállapította – nem volt működőképes. Egyébként sem tudott volna kárt tenni a védőöltözetben lévő TEK-esekben.

Az akcióról készített TEK-es felvételnek az utolsó 10 percét mutatjuk meg. Előtte az egység kétszer is felszólította K.-t, hogy adja meg magát. 

De ebből a videóból is kiderül, hogy a bevetési egység egy idő után már biztosan tudatában volt annak, hogy nem jelent valós veszélyt rájuk a beszámíthatatlan férfi. Mégis többféle nem éles lövedékkel (szivacs-, gumi-, babzsáklövedékkel) tüzeltek K.-ra. Szolgálati kutyát is bevetettek, végül pedig elektromos sokkolót alkalmaztak. K. ekkor már tragikus állapotban volt:

koponyája tetején nyílt, anyaghiányos törést szenvedett el (azaz gyakorlatilag lyuk keletkezett a fejtetőjén) vérömlenyt is okozva az agyában. Ugyanilyen sérülése keletkezett a jobb halántékán. Eltört az arckoponyája is a járomcsontjánál, valamint darabosra tört az állkapcsa. A mellkasán is sérüléseket találtak.

A rendőrök szerint ők a férfi kezére akartak lőni. A TEK videójából ez legalábbis kérdéses. Mindenesetre a férfi kezén egyáltalán nem keletkezett sérülés a lövésektől.

K.-t a TEK-es akció után kétszer kellett a halálból visszahozni, előbb a koponyasérülései miatt volt kómában, majd a mellében keletkezett tüdőödéma miatt gégemetszést hajtottak rajta végbe.

A pszichésen beteg férfi ellen büntetőeljárás indult hivatalos személy elleni erőszak miatt. A bírósági tárgyalás 2022. október 6-án kezdődik. 

K. családja is feljelentést tett a szükségtelenül és aránytalanul erőszakosan fellépő rendőrök ellen bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekménye miatt. Ott egyelőre még nem döntött az ügyészség, hogy vádat emel-e a TEK-es rendőrök ellen, vagy megszünteti az eljárást.

K.-t a Magyar Helsinki Bizottság képviseli az eljárásokban. Itt elmondjuk, hogy miért:


A holnap induló tárgyalás vádlottja tehát a férfi. Ha a bíróság egyetért a szakértőkkel, akkor K. a pszichotikus, zavart állapotában, azaz elkövetés idején nem volt beszámítható, tehát nem is büntethető. Ez esetben a bírónak arról kell döntenie, hogy elrendeli-e vádlott kényszergyógykezelését. Erre akkor kerül sor, ha a bíróság úgy ítéli, hogy fennáll a bűnismétlés veszélye, miszerint K. jelen állapotában még veszélyt jelent a környezetére.

K. közben sikeresen felépült sérüléseiből, és a gyógyszeres kezelés hatására sokkal jobban van, pszichésen már rendezett. Ehhez képest még mindig a börtönpszichiátrián tartják fogva.