10 kvízkérdés a tanárok béréről és siralmas közoktatásunkról

Mennyi a havi nettót kap egy 30 év alatti általános iskolai pedagógus Magyarországon? Mekkora a hiány kémiatanárokból? Kinek van magasabb kimutatott jövedelme: a középiskolai tanárnak vagy az ügyvédnek? A számok azt mutatják, nincs igaza annak, aki nem lát összefüggést a tanárok pocsék keresete és a közoktatás siralmas állapota között.

Fotó: Boros András / Helsinki Figyelő

Kvíz a tanári fizetések és közoktatásunk nyomorúságáról címmel tanulságos adatsort állított össze a Magyar Helsinki Bizottság. Egyebek mellett kiderül belőle, milyen reláció van a rendőrök és a tanárok bérezése között, hogyan viszonyul a hazai pedagógusok átlagkeresete diplomás honfitársaiéhoz, illetve az unió más tagállamaiban dolgozó tanáraiéhoz. Mennyire vannak elöregedve a pedagógusszakmák, mekkora a korai iskolaelhagyók aránya, és hogyan alakult a magyar gyerekek iskolai teljesítménye?

A kvíz itt érhető el (kattintson a képre):


Maguk a válaszok érdekesek, olykor meglepőek. De a kitöltés után érdemes elolvasni a magyarázó jegyzeteket is. Így például az is megtudható, hogy ma mindössze a pedagógusok 5%-a fiatalabb 30 évesnél. Ez különösen amiatt aggasztó, mert a nyugdíj előtt álló 60 felettiek aránya 10,1% (a szakképző intézményekben 18,9%). A tipikus (módusz) magyar pedagóguséletkor 53 év, miközben a tipikus magyar munkavállaló 44 éves.

De például az is egy riasztóan sokatmondó adat, hogy miközben évente 120-140 kémiát oktató válik nyugdíjaskorúvá, 2020-ban összesen 42 hallgató kezdte meg kémiatanári tanulmányait az ország tanárképző egyetemein.

A Magyar Helsinki Bizottság kvízének az is különlegessége, hogy a benne lévő adatok szerepelnek abban a bírósági keresetben, amelyet az öt rendkívüli felmondással elbocsátott kölcseys tanár egy hete nyújtott be a Fővárosi Törvényszéknek. Az adatsor ott azt hivatott igazolni, hogy a tanároknak minden okuk megvan a tiltakozásra.