Téves körözés alapján bilincselték meg és vitték el vezetőszáron

Nem talált problémát a rendőrség abban, hogy egy kiskorú lányt a rendőrök jogszerűtlenül bilincseltek meg, ok nélkül tartottak vezetőszáron és fogva. Vidák Zsanett bíróságon keresi igazát. A Magyar Helsinki Bizottság képviseli őt az eljárásában. 

Fotó: Boros András / Helsinki Figyelő

2020. július 2-án a 17 éves Vidák Zsanett kihívta telefonon a rendőröket egy bagi verekedéshez, ami a lakóhelye mellett tört ki. Annak ellenére bízott a rendőrök segítségében, hogy korábban többször elkapták, amikor nevelőszülőktől vagy nevelőintézetből szökött haza, a családjához. Most eszében sem volt bármitől is tartani, mert már a nagyanyjánál élt, aki hét hónapja hivatalosan is családba fogadta.

A bűncselekmény helyszínére kiérkező rendőrök közölték Zsanettal, hogy velük kell mennie a Gödöllői Rendőrkapitányságra. Itt hosszasan várakozott, majd a verekedés szemtanújaként hallgatták ki. Ehhez engedélyt a nagymamájától mint törvényes képviselőjétől kértek, akit telefonon hívtak fel.

A kihallgatás után tájékoztatták, hogy nem mehet haza, hanem intézetbe szállítják, mert körözés alatt áll. Zsanett és a kapitányságra érkező nagynénjei hiába mondták a rendőröknek, hogy a nagymamája családba fogadta, már nem nevelőszülőknél él, így nincs szökésben, tehát a körözés sem lehet érvényes. A nagymamát ezúttal nem hívták fel telefonon, hogy megkérdezzék, tud-e papírt küldeni. Both Emőke, a Bagon működő BAGázs Egyesület elnöke telefonon egyeztetett egy rendőrrel, aki visszautasította, hogy elküldjék a családba fogadásról szóló hatósági határozatot, mondván, arra semmi szükség. A lánnyal és családjával egyik rendőr sem ült le egy nyugodt sarokban, hogy megbeszélje vele a helyzetet, senki nem hallgatta meg a panaszokat. 

Így a már síró, segítséget hívó 17 éves, 45 kilós lányt este 10 órakor bilincsben, a derekára erősített vezetőszáron két rendőr szállította át a budapesti Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai befogadó otthonába. Az éjszakát is itt kellett töltenie.

A teljességgel indokolatlan fogvatartása összesen nagyjából 16 órán át tartott, ebből mintegy öt és fél órát volt rendőrkézen.

Ha Both Emőke és a Magyar Helsinki Bizottságtól Ivány Borbála közbe nem lép reggel, akár még hosszabb ideig tarthatott volna a lány fogsága.

Később derült ki, hogy Vidák Zsanettel szemben a nevelőszülőktől való korábbi szökés miatt kiadott körözés fennállt ugyan, de az jogszerűtlenül maradt hatályban. Már 7 hónappal az eset előtt, 2019 decemberében határozat született ugyanis arról, hogy a nagymama befogadta a gyereket. A határozatot a gyámhatóság megküldte a szökés miatti körözést kiadó kecskeméti és a gödöllői rendőrségnek is, csakhogy az erre vonatkozó kötelezettség ellenére nem törölték a körözést az elektronikus nyilvántartásból.

Erről sem a lány családja, sem maga Zsanett nem tehetett. A rendőrök hanyagságának mégis ő itta meg a levét.

A kiskorú Zsanett nevében a nagymamája tett panaszt az elfogadhatatlan eljárás miatt. Ám a rendőrség szerint sem a lány előállításával, sem a bilincseléssel, sem a vezetőszárral, sem fogvatartással nem volt semmi gond. Az igazát kereső Zsanett ebbe nem nyugodott bele, és Ivány Borbálának, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjének a segítségével közigazgatási pert indított a rendőrséggel szemben. „Az a legfájóbb az ügyben, hogy csak 10 percet kellett volna arra szánni valamelyik rendőrnek – az ügyben résztvevő 10 közül –, hogy beszéljen a saját jogi helyzetével pontosan tisztában lévő Zsanettel. Ezt senki sem tartotta lényegesnek. Ennek eredménye lett az, hogy egy gyerek szabadságát vették el és hozták megalázó helyzetbe” – mondja az ügyvéd.

„Azt reméljük, hogy a rendőrök mással nem csinálnak ilyet. Jobban odafigyelnek majd. Mert ez a kötelességük, hogyha már rendőrök”

– magyarázza Zsanett, miért jutottak arra a nagymamájával, hogy beperelik a rendőrséget.

Több tárgyalási nap és számos tanú meghallgatása után a per november 9-én ítélethirdetéssel ér véget a Budapest Környéki Törvényszéken.