A Magyar Helsinki Bizottság eredményei 2016-ban

25 pontban összeszedtük, mit végeztünk 2016-ban, és a Helsinki Bizottság milyen eredményeket ért el ügyfelei és a magyar jogállam védelme, az emberi jogok érvényesülése érdekében. 

1. Rendőri intézkedéssel és bántalmazással, valamint fogvatartotti jogokkal kapcsolatos ügyekben 832 ügyfélnek adtunk jogi tanácsot.

2. Mintegy 2800 menekülőnek nyújtottunk ingyenes jogi segítséget menedékjogi eljárásban, fogvatartásuk kapcsán, illetve annak érdekében, hogy családtagjaikat újra biztonságban tudhassák. Ügyfeleink mások mellett kínzás áldozatai, kísérő nélküli kiskorúak, egyedülálló nők és a világ legborzalmasabb háborúi elől menekülők voltak. Minden olyan helyen ott vannak kollégáink, ahol menedékkérőket szállásolnak el vagy tartanak fogva. Ezen túl budapesti irodánkban is fogadjuk ügyfeleinket.

3. Európai jelentőségű perben az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája előtt vívtuk ki a közérdekű adatokhoz való jog európai védelmét. A Nagykamara kimondta: Strasbourghoz lehet fordulni, ha az állami szervek megtagadják a közérdekű adatok kiadását.

4. Az egyik amerikai unitárius szervezet és egy német jezsuita szervezet pénzadományainak köszönhetően 14 menekültet segítettünk abban, hogy családtagjaikat kimenekítsék a származási országukból és Magyarországra hozhassák. 2016-ban az itteni menekülteknek összesen 29 családtagja tudott Magyarországra érkezni biztonságosan, viszonylag gyorsan és jogszerűen.

5. A strasbourgi emberi jogi bíróság egyik iráni, meleg menedékkérő ügyfelünk perében kimondta, hogy jogsértő volt a menekültügyi őrizet. A bíróság egyetértett velünk abban, hogy menedékkérőket a személyazonosság tisztázására hivatkozva nem lehet hosszú ideig őrizetben tartani, valamint az őrizet során különleges figyelmet kell fordítani a sérülékeny menekülőkre.

6. Magyar bíróságok több általunk képviselt perben is kimondták, hogy sérti az emberi méltóságot, ha egy menedékkérő szexuális irányultságáról pszichológiai tesztekre hagyatkozva akarnak megbizonyosodni.

7. Több civil szervezettel közösen elértük, hogy ne fű alatt jelöljön új bírót a magyar kormány a strasbourgi bíróságra, hanem nyílt pályázatot írjon ki a pozícióra. A nyilvános eljárás eredményeképpen teljesen új lista állt össze. 

8. Tizenegy pontból álló javaslatcsomagot dolgoztunk ki a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának csökkentésére. Az általunk vitt strasbourgi ügyben hozott ítélet nyomán az Országgyűlés törvényt alkotott arról, hogy a zsúfoltsággal szemben magyar bíróságok előtt is fel lehessen lépni. 

9. Egyezséget kötöttünk a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal a hajléktalanokat zaklató igazoltatási gyakorlat miatt. A rendőrség vállalta, hogy körlevelet bocsát ki, amelyben felhívja a rendőrök figyelmét, hogy ételosztáskor, valamint egyéb szociális szolgáltatások igénybevételekor a rossz szociális helyzetű emberekkel szemben nincs helye szúrópróbaszerű igazoltatásoknak. 

10. A bevándorlási hivatal futószalagszerűen utasít el menedékkérőket azzal érvelve, hogy Szerbiában megfelelő védelemben részesülhettek volna. Ügyvédeink számos esetben elérték, hogy a hazai bíróságok jogsértőnek mondják ki ezeket a döntéseket, mivel egyetértettek velünk abban, hogy Szerbia nem számít biztonságos harmadik országnak a menedékkérők számára.

11. Összességében a Helsinki Bizottság ügyvédjei által képviselt felülvizsgálati ügyek több mint kétharmadában ügyfelünknek adott igazat a bíróság, azaz kimondta, hogy a bevándorlási hivatal elsőfokú döntése jogsértő volt.  

12. Javaslatainkkal rámutattunk, hogy több százmillió forintot lehetne megspórolni a szabálysértési eljárások kapcsán, ráadásul kevesebb szabálysértési elzárásra is kerülhetne így sor. 

13. A strasbourgi bíróság beadványunk nyomán két esetben is azonnal leállította menedékkérők Magyarországról Görögországba történő visszaküldését. Az ideiglenes intézkedéseket az indokolta, hogy a görög menekültügyi rendszer továbbra is katasztrofális állapotban van. A strasbourgi döntések hatására a bevándorlási hivatal is felfüggesztette azt a jogsértő gyakorlatot, hogy a menedékkérőket vissza akarja küldeni Görögországba.  

14. Ártatlanul előzetes letartóztatásban fogva tartott magyar kamionsofőr ügyfelünk nyertünk kártérítést a strasbourgi bíróságon.  

15. A bíróság jogerősen elítélte a roma ügyfeleinket bántalmazó hatvani rendőröket, egyikük letöltendő börtönbüntetést kapott. 

16. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága három alkalommal állította le menedékkérő ügyfeleink kitoloncolását Szerbiába, illetve Bulgáriába, elfogadva érvelésünket, hogy sem a szerb, sem a bolgár menekültügyi rendszer nem tud megfelelő védelmet biztosítani ügyfeleinknek. 

17. Megalázó rendőri intézkedésbe és bántalmazásba torkollt közlekedési ellenőrzés miatt félmillió forintos kártérítést ítélt megügyfelünknek a Győri Ítélőtábla. 

18. Hat büntetés-végrehajtási intézetben vizsgáltuk a fogvatartási körülményeket, javaslatainkkal több esetben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is egyetértett. 

19. Az új büntetőeljárási törvény tervezetébe bekerült számos javaslatunk, amelynek megvalósulásáért régóta küzdünk: pl. az óvadék alkalmazásának bővítése, vagy az, hogy ne a rendőrség válasszon ügyvédet a rászoruló gyanúsítottaknak, hanem az ügyvédi kamara.

20. Egyik elefántcsontparti, oltalmazott ügyfelünket súlyosan bántalmazták pusztán bőrszíne miatt. Ügyvédünk segítségével a vádlottakat elítélték és börtönbüntetést kaptak.  

21. 56 nyilvános rendezvényünk során összesen kb. 1800 ember ismerhette meg emberi jogvédő munkánkat, az általunk képviselt ügyeket. 

22. Szakértőink szerte a világban számos képzést tartottak menekültügyi bíráknak, ügyintézőknek és egyetemi tanároknak, többek között Közép- és Dél-Amerikában, valamint Észak-Afrikában és a kaukázusi régióban is. Nemzetközi projektünk hozzájárult, hogy menedékjogi oktatás indult a világ számos egyetemén, többek között Ukrajnában, Kazahsztánban, Kolumbiában, Venezuelában, Brazíliában, Mexikóban, Argentínában, Costa Ricában és Marokkóban. Több ország egyetemein – például Oroszországban és Uruguayban – menedékkérőket ingyenesen segítő jogklinikák létrehozásához nyújtottunk szakmai támogatást. 

23. A Mentőcsónak Egységgel és a Füge Produkciós Irodával közösen létrehoztuk a Menekülj okosan! c. interaktív színházi játékot, amely igazi színházi siker lett. 

24. Más civil szervezetekkel együtt azért kampányoltunk, hogy a kormány idegen- és menekültellenes népszavazása érvénytelen legyen.Erőfeszítéseinket siker koronázta 

25. Másodszor is pert nyertünk a Fidesszel szemben, amikor kétségbe vonták menekültügyi munkánk szakmai hitelességét. Jó hírnevünk ismételt megsértése miatt 1.000.000 forint sérelemdíjat is megítélt a Fővárosi Ítélőtábla.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.