A szörnyetegek ma az Országházban laknak

A szólásszabadságot és a gyermekjogokat is súlyosan korlátozná a kormány az új, az orosz homofób propagandatörvényre hasonlító szabályozással, amivel betiltja az iskolai LMBTQI témájú felvilágosító programokat és társadalmi célú reklámokat. Civil szervezetek hívására hétfőn sok ezren tüntettek a Kossuth téren az ellen, hogy a kormányerő a pedofilellenes törvényt összemossa a melegek és a transzneműek jogfosztásával. A hétfői tüntetésen beszédet mondott Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza is. Íme, beszéde.

„A Zsolti buzi.”  „Ő csak egy kis búza.” 

Ilyen és ehhez hasonló mondatok voltak részei a napi valóságomnak egy héten öt napig több éven keresztül. Féltem, hogy ha kiderül, ha visszavonhatatlanul kiderül az, amit már úgyis rám sütöttek, akkor mi lesz velem. Megvernek? Kirúgnak? Ha kirúgnak, hogy mondom el otthon, mikor még nem mertem előbújni a családom nagy részének, hogy miért nem mehetek vissza? 

Sokáig egy sötét helyen voltam, egyedül és magányosan. Éreztem, hogy valami bennem más, mint a többiekben, és nem tudtam, egyedül vagyok-e ezzel a több száz iskolatársam között. Nem voltam, ez biztos, de a többiek közül is sokan ugyanazon a sötét, magányos helyen voltak, ahol a fizikai és verbális bántalmazás szörnyetegei minden nap bántottak őket.

Ezek a szörnyetegek sosem mennek el. Ma itt ülnek mögöttem, az Országházban. Én pedig itt vagyok, közel a szörnyekhez, mint voltam egész életemben, itt állok előttetek, veletek, mert nincs hova hátrálnunk.

Nincs hova hátrálnunk akkor, amikor a létezésünket propagandának, ártalmasnak, a megbocsáthatatlan gyermekbántalmazással akarjak egyenértékűnek bemutatni. De ti, akik most mögöttem az újabb jogfosztásomról beszéltek, tévedtek. Igen, a gyerekeket meg kell védeni: tőletek kell megvédeni. 

Tőletek, akik beálltok a bántalmazók, a kiszolgáltatott, szorongó, félő, magányos gyerekeket ütők, rúgók sorába. A bántalmazásotok pedig nem marad következmények nélkül. A kirekesztett, zaklatott, megvert gyerekek és azok a felnőttek, akik belőlük lesznek – ők a következmény. Az ő életük. A mi életünk. Kedves fideszesek: a gyereketek, testvéretek, unokátok, barátotok élete, félelme, szégyene, elmenekülése. Ez a következmény.

A Fidesz és a KDNP a családok védelme nevében áll be a gyerekbántalmazók sorába. A pedofilok elleni fellépés álcája mögött, pillanatnyi politikai érdektől vezérelve családokat szakítanak szét. 

Minden bántalmazott gyerek, aki a homofób és transzfób gyűlölet miatt nem mer segítséget kérni a szüleitől, a gyűlöletkeltő javaslatot megszavazó képviselők miatt fog szenvedni. 

Minden gyerek, aki magába zárkózik a bántalmazás elől, a kormánypártok miatt fog eltávolodni a családjától. 

Minden anya és apa, aki nem érti majd, mi történik a gyerekével, a kormánypártok miatt fog tehetetlenül aggódni.

És minden család, ami elveszíti egy tagját, mert a sorozatos bántalmazások az öngyilkosságba vezetik, a kormánypártok miatt lesz kevesebb. 

Ne legyenek kétségeink, ezt a kormány is pontosan tudja. Egy fideszes képviselőnek pedig pár nappal ezelőtt én magam mondtam el.

Lássatok tisztán: a melegek és transzok üldözése nem csak minket bánt, nem csak minket érint, hanem mindenkit, aki ebben az országban él. A családokat, a társadalom alapvető szövetét szakítja szét a gyűlölet, ami ellen a sokszor életet mentő kapaszkodókat akarja most betiltani a kormány. 

Nincs tehát hova hátrálnunk. Ma itt vagyunk, mert itt kell lennünk. De a tüntetés után kezdődik csak az igazi megpróbáltatás: át kell vinnünk a lángot, az elfogadás és az emberi méltóság lángját a túlpartra. 

Mondjátok el a családtagjaitoknak, a barátaitoknak, hogy mi történik, és hogy ez titeket hogyan érint, hogyan bánt. Beszélgessetek, kérjetek segítséget a barátaitoktól, aki tud, a családjától és mondjátok el nekik: ami ma az Országgyűlésben történik, az sok gyerek életét fogja elviselhetetlenné tenni. 

Aki pedig ismer fideszes politikust, szembesítse azzal, mit tesz most: érezzék, hogy az undorító gyűlöletkeltésüknek rájuk nézve is személyes következményei vannak.

Legyünk ott egymásnak, és különösen azoknak, akiknek nincs kihez fordulniuk. Melegek vagy heterók: most mindenkire szükség van, akiben van emberség, és akit felháborít a gyerekek bántalmazása.

Ne féljünk megmutatni a „láthatóság sebeit”, mert a gonosz, gátlástalan hatalommal szemben, a bántalmazás szörnyeivel szemben győzni csak az őszinte, emberi kiállás tud. 

Köszönöm, hogy itt vagytok!