Egy férfi küzdelme az otthona megtartásáért

Minden személynek, mind egyénileg, mind másokkal együttesen joga van a tulajdonhoz. Senkit sem lehet tulajdonától önkényesen megfosztani.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 17. cikk

Bakun kívül, egy nagy olajmező mellett áll egy nagy, sárga téglaház kovácsoltvas korlátokkal. A második világháború előtt épült, több generáció otthona. Alif Almanov 1968 óta büszke tulajdonosa. 

Alif szenvedélyesen meséli történetét, olyan mélységgel, ami súlyos sebekről árulkodik, és az is egyértelmű, hogy nem fogja feladni az igazságért folytatott harcát. 

Fiatalemberként, a hadseregnek tett szolgálatát követően vásárolta meg a házat, hogy új életet kezdhessen. Megnősült, két gyermeke és tizennégy unokája született, akik a mai napig vele élnek. A hetvenes években egy állami tulajdonú olajvállalat telepedett le a környéken, és Alif biztonsági mérnökként kezdett el dolgozni náluk.

Nyomásgyakorlás és megvesztegetés

Amikor az olajtársaság lakásokat ajánlott fel az alkalmazottainak, Alifot arra hivatkozva zárták ki a programból, hogy neki már van egy háza. Csak jóval később, 2011-ben jelezte a vállalat, hogy Alif háza túl közel van az olajmezőhöz, ezért le kell bontania. Nem ajánlottak alternatív lakhatási lehetőséget, és végül be is perelték őt. A környéken több lakóépület is ugyanilyen közel volt az olajmezőhöz, de azok tulajdonosai megkapták a tulajdonjogokat. Alif a csontjaiban érezte, hogy valami nagyon nincs rendben.

Nyolc éven keresztül jártak hozzá a vállalat tisztviselői, értesítéseket hagytak hátra, amelyekben megfenyegették a családot, és kenőpénzt kértek a tulajdonjogért cserébe. A kilakoltatástól való állandó félelem túlságosan megterhelő volt a feleségének, aki három évvel ezelőtt hunyt el egy stresszel összefüggő betegségben.

Nem számít, meddig tart

Ahhoz, hogy családja megtarthassa a házat, bizonyítania kellett, hogy a ház jogilag az övé. Kapcsolatba lépett Emin Abbasov emberi jogi ügyvéddel. Közösen minden jogi lehetőséget megpróbáltak helyi és országos szinten egyaránt, de eredménytelenül. Emin számára világossá vált, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához kell fordulniuk. Hosszú folyamatnak ígérkezett, de Alif elhatározta, hogy nem adja fel.

Alif és Emin a mai napig a döntésre várnak. Remélik, hogy az Európai Bíróság még ebben az évben meghozza döntését. Amíg ez nem történik meg, Alif házát továbbra is a lebontás veszélye fenyegeti. Ha azonban győznek, az egy pozitív, precedensértékű példa lesz a Baku olajmezői körül élő közösségek számára.

Csatlakozz hozzánk: 

#BringHumanRightsHome 
#otthonazemberijogokban
#érezdmagadénak

Kampányunkban bátor emberek személyes történeteit mutatjuk be nyolc különböző országból.  Kövesd a történeteket weboldalunkon és Facebookon is! És tegyél minden nap az emberi jogokért a saját közösségedben!