A falusiak a megbetegedések miatt szembeszállnak a mezőgazdasági vállalattal

„Minden személynek joga van saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz...”Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 25. cikk

A falusiak a megbetegedések miatt szembeszállnak a mezőgazdasági vállalattal

A városiak évtizedeken át vásárolták a nyaralókat az ősi Bilyky településen. Békés hely volt. A táj gyönyörű, a levegő pedig tiszta. Ez azonban 2011-ben megváltozott, amikor egy orosz befektető azzal a céllal érkezett a faluba, hogy sertéstelepet nyisson. A meglévő, nyitott szennyvízcsatornát használta. 

A csatornagázok szaga elviselhetetlenné vált. A szabadban száradó ruhákat is átjárta a szag. A trágya és a vegyszerek megmérgezték a vízforrásokat. Aztán egyre több ember lett beteg a környéken. Sokan eladták a nyaralójukat, de a helyi lakosok nem voltak hajlandóak feladni. Ez volt az otthonuk, amit meg akartak védeni. 

A sertések száma rövid időn belül meghaladta a 60 000-et, pedig csak 6000 volt engedélyezett

A levélírás nem volt elég

Lydia Pluzhnyk, Bilyky egyik lakosa esetében pajzsmirigyproblémák jelentkeztek. A helyi tiltakozást vezető tíz legaktívabb lakos egyike lett. Meg akarták akadályozni, hogy a sertéstelep tönkretegye az egészségüket és a környezetüket. Arra kérték a vállalatot, hogy a környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelően alakítsa ki a szükséges létesítményeket. Leveleket írtak és különböző regionális intézményekkel beszéltek. Lydia tudta, hogy jogi segítségre lenne szükségük, ezért felvették a kapcsolatot egy környezetvédelmi civil szervezettel és több emberi jogi ügyvéddel.

Ezen ügyvédek egyike volt Olga Melen. Ő segített a lakosoknak a bizonyítékgyűjtésben, az egészséges környezethez való jogukat támogató dokumentumok összeállításában, és a perek előkészítésében. Öt év elteltével sem változott azonban semmi. Ezért, miközben zajlott a bírósági eljárás, a lakosok elzárták a sertéstelep felé vezető utakat. Aztán valami megdöbbentő dolog történt.
A tüntetők eltávolítása érdekében rendőröket vetettek be. A hatósági közegek, akik korábban együtt kávéztak a lakosokkal, most ütni kezdték őket. Rúgták az embereket, a karjukat törték, még egy tizenévest is megsebesítettek.

Fellélegezve

A tiltakozók nem adták fel, nyolc hónapon keresztül kitartottak. Egymást váltva tüntettek. Éjjel-nappal biztosították, hogy a sertéstelep környéke mindig le legyen zárva. A vállalat, anyagi kárra hivatkozva, sikertelenül próbálta beperelni emiatt a tiltakozókat. Az erőszak és a jogi fenyegetések megijesztették a tiltakozókat, de tudták, hogy ha feladják, lakhatatlanná válik az otthonuk.

2017 áprilisában a jogi lépéseknek és a folyamatos tiltakozásoknak köszönhetően a beruházó bezárta a tenyésztelepet. Még ugyanabban az évben a sertéstelep mind a bérleti feltételeket, mind több környezetvédelmi törvényt megsértett. Olga tudja, hogy az ügyet nagyrészt megnyerték, de még mindig azért dolgozik, hogy a földterület bérleti szerződését véglegesen töröljék. Lydia és társai azonban végre újra szabadon lélegezhetnek.

Lydia reméli, hogy idővel azok is visszatérnek majd, akik az eset miatt elhagyták a települést, hogy újra élvezzék Bilyky páratlan adottságait.

Csatlakozz hozzánk: 

#BringHumanRightsHome 
#otthonazemberijogokban
#érezdmagadénak

Kampányunkban bátor emberek személyes történeteit mutatjuk be nyolc különböző országból.  Kövesd a történeteket weboldalunkon és Facebookon is! És tegyél minden nap az emberi jogokért a saját közösségedben!