Rongálás bűncselekményével gyanúsítanak kutyapárti aktivistákat

Vicces szövegeket ragasztott a kormány gyűlöletplakátjaira a Kétfarkú Kutyapárt két pécsi aktivistája. Legalábbis ezzel gyanúsítja őket a rendőrség. A nyomozás tele van szokatlan dolgokkal: a gyanúsítottaknál házkutatás is volt, a nyomozást olyan rendőr vezeti, aki egyébként gyilkosságoknál szokott eljárni. Mintha a bolhából elefántot akarnának csinálni. A Magyar Helsinki Bizottság kiáll azok mellett, akik a véleménynyilvánítás szabadságával élve fellépnek a kormány gyűlöletpropagandájával szemben.

A fotókat a helyszínelésnél készítette a rendőrség. A gyanúsítottak bocsátották a rendelkezésünkre.

Egy feljelentés nyomán a pécsi rendőrség nagy erőkkel indított nyomozást, bűnügyi technikusok bevonásával tüzetes helyszíni szemlét tartott és kamerafelvételeket szerzett be, amik alapján rongálással gyanúsítják a Magyar Helsinki Bizottság két ügyfelét. Meghökkentő módon, a nyomozást a rendőrség életvédelmi osztályának nyomozója vezeti. 

Még nyáron zajlott a kormány nemzeti konzultációs kampánya, amiben gyűlöletkeltő emojis plakátokkal árasztották el az országot. A gyanú szerint a két aktivista ezek közül rongált meg, azaz ragasztott át kutyapárti üzenetekkel hat darabot. 

Az iratok között szereplő fotók arról tanúskodnak, hogy a plakátokra az eredeti gyűlöletkeltő szövegek helyett olyan üzenetek kerültek szívecske és más emojik társaságában, mint például „Nem vagy egyedül”, „Töltse ki a szeretet a konzultációt” vagy „Nem lesz mindig ilyen idő! ” 

A rendőrség a meghökkentően alapos helyszínelést követően kivonult mindkét ügyfelünkhöz házkutatásra, például matricákat keresve. Ilyen szintű felderítési munka teljesen szokatlan ennyire csekély súlyú kihágásoknál. 

A hat plakát megrongálásával a rendőrség által beszerzett adatok szerint 88 ezer forint kárt okoztak, ami meghaladja az 50 ezer forintos szabálysértési határértéket, ezért súlyosabb a megítélése, így egyenesen a rongálás bűncselekményi alakzatával gyanúsítják őket. Elítélés esetén - a kiszabott büntetéstől függően - akár büntetett előéletűnek is számíthatnak, és így például nem vállalhatnának semmilyen munkát a közszférában. 

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az aktivisták semmi mást nem tettek, mint élve a véleménynyilvánítás szabadságával, felléptek a kormány gyűlöletpropagandájával szemben. Az aktivisták képviseletét Bieber Ivóna, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje látja el.