Hiába minden ravaszkodás, az érvénytelen népszavazás nem lehet eredményes

A kormányerő és propagandája igyekszik az érvénytelen, vagyis elbukott népszavazást sikerként beállítani. Úgy tesznek, mintha a nép valamiféle jogalkotási kötelezettséget írna elő az Országgyűlésnek és kormánynak. Szó sincs erről. A kormány elveszítette mind a négy általa kiírt népszavazást, mert nem kapott elegendő érvényes szavazatot. Ez a lényeg, a többi rizsa. 


„Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott” – mondja ki az Alaptörvény. Még az egypárti alkotmányunk sem ismer el tehát olyan helyzetet, hogy bár nincs meg az érvényességi küszöb, mégis eredményes lehetne a referendum.

Az eredményesség megállapításának szükséges, kikerülhetetlen feltétele, hogy a szavazás érvényes legyen.

Úgy működik ez a jogintézmény, mint egy billenő kapcsoló: ha nincs meg a kellő erő, összes szavazó legalább eggyel több mint felének az érvényes szavazata, akkor nem gyullad ki a lámpa.

Az április 3-iki népszavazások érvényességéhez legkevesebb 4 107 652 érvényes szavazat kellett volna mind a négy kérdésben. Ehhez képest 99,99%-os feldolgozottságánál ma 15:20-kor az Országos Választási Iroda Népszavazási Iroda honlapja azt mutatja, hogy kérdésenként 320-370 ezer szavazat hiányzott az érvényességhez.

A legközelebb az első kérdés jutott az érvényességhez, ott további 322 782 érvényes szavazat hiányzott. A legtávolabb a negyedik került, ott 362 962 szavazattal volt kevesebb. Nagyon hiányzott tehát az a mintegy 1,75 millió szavazat, amelyet a választópolgárok érvénytelenül adtak le, túlnyomórészt azért, mert nem kívántak már eldöntött kérdésekre választ adni és visszaigazolni a kormány gyűlöletkeltő politikáját, viszont határozott formában akarták megvetésüket kifejezni a politikai manipulációval szemben.

A kormányt ez még egy totálisan megnyert választás után is bosszantja. Az sem volna meglepő, ha a „centrális erőtér” megbízható kiszolgálójának számító Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki döntése mögött is ez állna. „P. Cs. magánszemély panaszára” meghozott 327/2022. számú határozatával 15 civil szervezetet bírságolt meg azzal az abszurd logikával, hogy bár érvénytelenül szavazni természetesen lehetséges és törvényes, arra buzdítani, már nem, noha semelyik jogszabály nem tiltja. Miért is tenné?

A civil szervezetek nem fogadhatják el az NVB határozatát, és ma be is adták a felülvizsgálati kérelmüket a Kúriának. A bíróságnak csütörtökig kell döntést hoznia.

A piti bosszúállás és a független hangok elnémításának kísérlete mellett az is fontos, hogy a kormány retorikai ellentámadásba ment át az eredmények, azaz az eredménytelenség szétrelativizálával. Pár napja nincsen olyan hivatalos fideszes megszólaló, aki bármilyen téma kapcsán szóba ne hozná, hogy „soha nem volt még olyan ügy Magyarországon, amely egy irányba ennyi szavazatot kapott volna, és ez mindenképpen köti a következő kormányt és a parlamentet is”. Viszont szó sem esik az érvénytelenségről. A propaganda startpisztolyát itt is Orbán Viktor sütötte el múlt szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Ez az állítás semmiben nem befolyásolja azt az egyértelmű helyzetet, hogy a referendumok érvénytelenek lettek. A szavazásnak nem lett joghatása. Tehát a kormányerőnek nincsenek közjogilag meghatározható kötelezettségei. Ha mindenképpen le akarja vonni a következtetéseket, akkor azt azzal teheti meg, hogy az eddigi homofób és transzfób rendelkezéseit villámgyorsan visszavonja az Alaptörvényből és egyéb jogszabályokból.