Hogyan lesz adósságcsapda a börtön?

Nándor a saját bőrén tapasztalta, mennyire nehéz szociális helyzetbe sodródhat az, akit börtönbe zárnak. Azért vállalta, hogy erről nyilvánosan beszél, hogy mások már tájékozottabbak legyenek. Adósként a börtön nem ereszt szabadulás után sem. Vajon tényleg érdemes többszörösen büntetni és tetemes adóssággal terhelni azokat, akik épp igyekeznek talpra állni és a társadalom hasznos tagjává válni?

Mikor és mennyi ideig voltál börtönben?

2011-től 2023-ig voltam bent. Nem különösebben súlyos bűncselekményekért, hanem vétségekért voltam bent, amikre külön-külön nullától három évig terjedő büntetést szabnának ki.

A családod melletted állt a hosszú büntetés ideje alatt?

Eleinte teljes mellszélességgel mellettem állt, de a későbbiekben sajnos eltávolodtunk. Volt olyan, aki meghalt a családból, és sok nehézséggel jár együtt a büntetés, az is közrejátszott. Névnap vagy születésnap alkalmából írtunk egymásnak, ennyi maradt. Nem tartottuk napi rendszerességgel a kapcsolatot.

Illusztráció: Kránicz Dorottya

Dolgoztál, esetleg tanultál is a börtönben?

Tanultam is, és szinte végig dolgoztam. Úgy álltam hozzá, hogy dolgoznom kell, hogy eltartsam magam, ne másra támaszkodjak anyagilag. Saját hibámból kerültem be, nem várhattam el, hogy a családom próbáljon eltartani.

Mennyit kerestél?

2011-ben havonta 8-9000 Ft-ot, idén 14 000 Ft-ot kaptam havonta. Ebből már levonták a rabtartást, a gyógyszerköltséget, a letiltásokat. Mert az ember nem feltétlenül úgy kerül be, hogy le tudja zárni a dolgait, pl. telefonszerződést felmondani, közüzemi számlákat rendezni. Ezekből aztán végrehajtások indulnak, amit mind-mind vonnak a keresetből.

Mire kellett költened ebből a megmaradt, szabadon felhasználható bérből?

A legalapvetőbb dolgokra: fogkefe, fogkrém, tusfürdő, wc-papír. Ezeket minden hónapban meg kellett venni. Kapcsolattartáshoz ki kell fizetni a 69 Ft–os telefon percdíjat (ami korábban még drágább volt) és a borítékot a levelezéshez. Az utolsó időszakban kb. 2-3000 Ft maradt mindezen felül, amiből vehettem magamnak csokit.

Írtad, hogy tartós betegséggel élsz együtt. Ez a börtönben alakult ki?

Igen, 2011-ben az eljárással és a börtönbe vonulással járó stressz miatt pajzsmirigy-túlműködés alakult ki nálam, ezzel kell együtt élnem. 

Eleinte rendszeresen vittek vizsgálatokra. EKG-t és vérvételt csináltak, és mondták, hogy szedjem ezt a gyógyszert. Majd 2 héttel később egy másik gyógyszert adtak. Elég ad hoc jelleggel kezelték. 

Volt olyan is, amikor pajzsmirigy-alulműködésre adtak gyógyszert attól függően, hogy az orvos mit látott a vérképben. Később, az endokrinológus elmondta, hogy ha túl sokat szedem a túlműködésre való a gyógyszert, akkor átmegy alulműködésbe, de olyankor semmilyen gyógyszert nem kéne szednem, mert az alulműködésre kapott gyógyszer károsan hat a teljes kezelési folyamatra.

2013-ban felírtak nekem egy vérnyomáscsökkentő gyógyszert is, miután egyetlen vérnyomásmérés után megállapították, hogy magas a vérnyomásom. Azt szedették velem 2023-ig. Most kardiológushoz járok, és kiderült, hogy ezt nem is szabadott volna szednem, főleg nem az előírt mennyiségben.

Valójában magas a vérnyomásod?

Nem. 

Mennyibe került neked, amikor külső kórházba vittek vizsgálatra?

A munkabéremből kellett kifizetnem a szállítási költséget, az őrök bérét. Ez eleinte olcsó volt Budapesten, mivel 50 kilométeren belüli előállításnál nincs km díj. 4-5000 Ft-ba került, hogy átvittek két utcával odébb. 

Egyéb költsége is volt az egészségügyi ellátásnak?

A gyógyszerek eleinte 4-500 Ft-ba kerültek, aztán megszűnt az állami támogatás a gyógyszerre és onnantól kezdve 3800 Ft környékére jött ki. 

Meg persze a speciális étkezésnek is volt költsége, mert nekem nem napi háromszor kellett ennem. Az orvos előírása szerint napi 7-szer étkeztem, ami saját zsebből ment, nekem kellett megoldanom, hogyan osztom be az élelmet.

Amit a börtön biztosít diétás étkezésként, az ugyanaz, mint amit a többiek kapnak, csak kevesebb, mert annyi csinálnak, hogy kivesznek belőle összetevőket. Konyhán is dolgoztam, onnan tudom.

Mikor lett világos, hogy a börtönben töltött büntetésed után adósságod lesz, tartozni fogsz a börtönnek?

Erről nem mondtak semmit. Pletykák voltak erről, biztosat senki nem tudott, még a pénzügy se tudott pontos tájékoztatást nyújtani. Csak annyit mondtak, hogy ami tartozásom keletkezik bent, azt utólagosan be kell fizetnem az államkasszába. Korábban úgy volt, hogy a bv. küld nekem csekket, de változtatták a szabályokat, most már NAV hajtja be ezeket a tartozásokat.

Ha végig dolgoztál, hogy lett tartozásod?

Amikor átszállítják a fogvatartottat egyik börtönből a másikba, akkor átmenetileg megszüntetik a munkaviszonyát. Amíg az ember nem dolgozik, addig felszámolják a rabtartás napi díját neki. Van, hogy hónapokig nem kapunk újra munkát.

Vagy ha valaki beteg, vagy elviszik vizsgálatra, azokat a napokat is felszámítják. Ilyenekből jött össze a tartozásom. 

A rabtartás összege mindig sokkal nagyobb mértékben növekedett az évek alatt, mint a munkabér, így a végén jóval több volt a kiadás, mint a bevétel.

Mennyi pénzt követeltek tőled a szabadulás után?

Több mint 800 000 Ft-tal tartozom a büntetés-végrehajtásnak. Erre jönnek a kamatok. Azt hiszem, hogy most 15%-kal kamatozik évente. Ezzel most szembesültem, és próbálom elintézni, hogy részletekben fizethessem.

Ezen felül még több millió forint tartozásom van a bűnügyi költségek és a vagyonelkobzás miatt. Ezekkel kapcsolatban azt akarom elérni, hogy szintén részletekben és halasztva tudjam befizetni. Erre törvényileg elvileg van lehetőség, de nem biztos, hogy meg is adják.

A jelenlegi helyzetedben ez a törlesztési terv mennyire tartható?

Szerintem aki börtönből szabadul, azoknak 99%-a sajnos csak feketén tud dolgozni, kivéve azokat, akik családi kapcsolattal helyezkednek el. Először én is csak feketén tudtam dolgozni, egy olyan helyen, ahol heti 70 órákkal kerestem havi 3-400 000 Ft-ot nettóban. Aztán el kellett mennem egy másik munkahelyre, ahol nem tudják, hogy börtönben voltam. Így keresek normálisan, becsületesen, napi 8 órás, bejelentett munkával annyit, hogy a törlesztés mellett még mindig marad elég a megélhetésre. 

Csak attól tartok, hogy ha véletlenül kiderül, hogy büntetett előéletű vagyok, akkor kivágnak.

A munkáltatónál nem jelenik meg ez a tartozás?

Egyelőre nem tudnak róla, és azért próbálok megállapodni az adóhivatallal, hogy ne is derüljön ki. Ugyanis ha valaki nem próbálja fizetni a tartozását, akkor megjelenik a büntetés-végrehajtási meg a bűnügyi költség mint letiltás, és akkor a munkáltató megkérdezi, hogy az mi.

Mikorra szabadulsz meg az összes adósságtól?

Számításaim szerint legalább két és fél év.

Méltányossági alapon nem csökkenthetik az összeget?

Nem lehet csökkenteni, mivel adójellegű behajtásokról van szó.

Amikor méltányosságot kértem, arra hivatkozva, hogy most szabadultam és nehéz az újrakezdés, akkor a végrehajtó azt mondta nekem cinikusan, hogy el lehet menni külföldre, addig is kamatozik a tartozásom, vagy lehet megint bűnözni, és abból ki lehet fizetni a tartozást. Megalázó volt.

Mi történik szerinted azokkal, akik hozzád hasonló helyzetbe kerülnek szabadulás után, de nem találnak munkát vagy keveset keresnek?

Egyik lehetőség az, hogy az ilyen tényleg külföldre megy, és ott keres munkát. A másik lehetőség, hogy feketén dolgozik. Csakhogy akkor és csak kamatozik tovább a tartozása,  soha nem szabadul meg tőle, és letiltják a bankszámláit. A harmadik lehetőség, hogyha családi vagy baráti segítséggel próbálja meg törleszteni. A negyedik út pedig, hogy ismét elkezd bűnözni, és akkor visszakerül a börtönbe.

Az ember kap egy ítéletet, ami súlyos letöltendő éveket jelent. Ezen felül ott vannak a bűnügyi költségek, vagyonelkobzás. Odabent a fogvatartottnak éves szinten több mint félmillió forintot kell fizetnie a nevetséges béréből, hogy az alapvető dolgokat rendezze. Majd amikor a hosszú büntetés után szabadul, szembesül azzal, hogy amit odabent nem tudott kifizetni a kis pénzéből, azt még kamatozva követelik rajta adó formájában, ezzel tönkreteszik, vagy adósságspirálba sodorják a megváltozni akaró embert. Ez – akárhogy nézem is – többszörös büntetés.

A bent lévőknek mindent meg kell tenni, hogy ne legyen tartozásuk, mert rengeteg macera és idegeskedés utólag intézni. Nekem szerencsém volt, mert viszonylag jó munkahelyet találtam, de más nem biztos, hogy ilyen szerencsés lesz. Az adóhatósági eljárás során a kérelmemnek helyt adtak, így részletekben tudom megfizetni a tartozásomat, igaz olyan részletekben, ami a minimálbért eléri, de talán sikerül megoldani, ami nagy szó. Hallottam olyanról, akinek a családi háza bánta. Most fedél nélkül élnek, ami szomorú és ez a rendszer hibája. Nem elég a büntetés, bent a megaláztatás, de szabadon sem jobb, sőt, ha lehet megnehezítik a visszailleszkedést.