Nagy csesztetés Nagycserkeszen

Volt-e köze Kóka József roma származásának ahhoz, hogy az őstermelőt és családját szénné bírságolták a rendőrök? Nehéz határozott választ adni. De az már így is látható, hogy a helyi rendőrök mást értenek jogegyenlőségen és tisztességes eljáráson, mint egykor Deák Ferenc. 

Grafika: Magyar Helsinki Bizottság

„Hát, egyelőre ott van az a két ember bilincsben. Egyelőre nem találtunk még semmit, hogy mit csináltak. Majd körbe nézünk, meghallgatjuk őket vagy kétszer, és hátha elmondják, mit akartak.” Így hangzott a rendőrök közti rádióforgalmazás, amikor fatolvajok után kutattak az egyik Nagycserkesz melletti falubokorban 2021. március 2-án.

A nagycserkeszi rendőrök és nyíregyházi kollégáik jól ismerték mind a feltételezett elkövetőket, mind a helyszínt, ahol megfogták őket, apát és fiát, Kóka Józsefet és Kóka József Alexet. Több jel mutat arra azonban, hogy nem csak a buzgó bűnüldözési szándék vezette a rendőröket éppen ehhez a portához.

Bilincselve, verve

Bár ügyfeleink azt állították, engedélyt kaptak a tüzelőanyag összegyűjtésére, nem hittek nekik. A kár pár ezer forintnak bizonyult, és a bíróság végül 13 800 Ft szabálysértési bírságot szabott ki az apára száraz faágak és fatönkök eltulajdonítása miatt. 

De a rendőri intézkedéssel nem ez volt a legnagyobb probléma. A két férfit ugyanis össze is verték. Józsefet a bordájánál rugdosták, a fejét és az arcát ütötték, de a fiának is jutott az ütésekből. Feljelentést tettek. Egy hónap múlva ki is hallgaták őket, de míg az ő falopási ügyükben már döntött a bíróság, a rendőrök bántalmazási ügyében azóta sem történt semmi.

Surranóval a tisztaszobába

A negyvenes családfő tehetősnek számít a környezetében, szorgalmasan gazdálkodik, dinnyét termeszt, lovakat és disznókat nevel. 

Kóka József és Bieber Ivóna ügyvéd a debreceni bíróságonFotó: Magyar Helsinki Bizottság

A Nagycserkeszhez tartozó Nádasibokorba, Kókáék házához nem először állítottak be a rendőrök. Három hónappal azelőtt lopott takarmányt kerestek rajtuk. Nem ritka, hogy a tengeris zsákoknak lába kél a Nyírségben, éppenséggel elő is fordulhatott volna, hogy az egyik gazda ellopja a másikét.

Csakhogy házkutatás nem talált semmit a gazdasági épületekben, így a rendőrök Kókáék házában is keresgélni kezdtek. Addig-addig, hogy be akartak menni Kóka súlyosan immunbeteg lányának a szobájába, amit csak szigorú higiénés előkészületek alapján tehettek volna meg. Kóka felesége igyekezett visszatartani a rendőröket, ők azonban nem tágítottak, és a beteg lányát féltő nő nekik esett. Leteperték és a hátába térdeltek. Kóka József igyekezett felesége segítségére sietni. A nőt később hivatalos személy ellen erőszak miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A férje pedig engedetlenség, azaz a rendőri intézkedés akadályozása miatt ötvenezres pénzbírságot kapott. Lopott takarmány egyébként nem volt a házban sem.

Ha meg akarjuk találni, hogy melyik az a nap, amikor elkezdődött a Kóka család és a rendőrség, különösen a nagycserkeszi rendőrök közötti elmérgesedő konfliktus, akkor minden bizonnyal ezt a 2020. december 4.-i napot kell megjelölnünk. Mint emlékezhetünk, ezután három hónapra bántalmazták apát meg fiát, és ezután kezdték el szíre-szóra bírságolni a családtagokat. Azóta is azt teszik. A köznyelv a maga keresetlenségében „szivatásnak” nevezi mindezt.

Priusz

Kóka József szabálysértési priusza ekkortól lett csak igazán színes. Például a koronavírus-járvány idején, 2021 márciusában mindjárt kétszer is megbírságolták a családfőt a veszélyhelyzeti kijárási tilalom megszegése miatt. Előbb 150 ezer, utóbb 40 ezer volt a bírság. Hogy érthető legyen, ezeket a kihágásokat a Nagycserkesz melletti Bájibokorban, illetve lakhelyén, a párt tucat ember lakta Nádasibokorban követte el, nem pedig budapesti metróban.

Azt tapasztalta, hogy nem csak a körzeti megbízott iroda rendőrei igazoltatják nyakra-főre, hanem nyíregyházi kollégáik is, és nem csak ő van célkeresztben, hanem családtagjai is. Sokszor megúszták ugyan a zaklató intézkedéseket, és nem találtak náluk semmi szabálysértést, de így is éppen elég bírságot róttak ki rájuk apró-cseprő szabálytalanságok miatt, amiket mások is rendszeresen elkövetnek, akik közlekednek vagy gazdálkodnak.

Bár Kóka József nem nincstelen, de a családja nagyon is megérzi a bírságokat. Egyedül neki 350 ezer körüli büntetést kellett befizetni, ezt igyekezett közérdekű munkával ledolgozni, de a Nyírségben ez sem egyszerű, a bírságok nagy részét tehát ki kellett perkálnia. 

Kereszteződés

Tavaly márciusban aztán betelt nála a pohár. Autójával a főútról balra lekanyarodott egy bolt előtti parkolóba, a mögötte haladó rendőrök rögvest utána fordultak. Először szokásukhoz híven igen tüzetesen megvizsgálták az autót, majd közölték: szerintük szabálytalankodott, mert a balra kanyarodáskor a  a szembejövő sávban közlekedő BMW-nek fékeznie kellett, hogy a balesetet megelőzze. Kóka ezt vitatta, és így a helyszíni bírságot sem volt hajlandó elfogadni. Válaszul előállították a rendőrségre. Az autóban ott maradt a vezetni nem tudó felesége, akivel egy nyíregyházi iskolába mentek volna  unokájukért. 

A rendőrségen aztán gyorsított szabálysértési eljárásban 20 ezer forintra bírságolták. De ennél is jobban fájt neki, hogy 8 hónapra bevonták a jogosítványát. Az autó nála nélkülözhetetlen munkaeszköz, nem beszélve arról, hogy unokáját is ő hozza-viszi az iskolába, és beteg feleségét is gyakran fuvarozza vizsgálatokra. Úgy döntött hát, hogy a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordul segítségért. A civil jogvédő szervezet egyébként is képviselte a megvert fiát a rendőrök elleni eljárásban.

Kóka József Bieber Ivóna ügyvéd segítségével azt kérte a bíróságtól, hogy a szabálysértési eljárást szüntessék meg. Ez már tavaly júniusban sikerült is neki. A Nyíregyházi Járásbíróság megállapította, hogy a rendőrök a feljelentésükön kívül semmivel nem bizonyították a férfi felelősségét. Ráadásul – a rendőrökkel szemben – a bíró hajlandó volt tanúként meghallgatni Kóka feleségét is, és ő is megerősítette, hogy nem volt balesetveszély, a főúton haladó autó nem fékezett, nem kényszerült veszélyes manőverre és nem is állt meg.

Panaszeljárásban

Kóka József és ügyvédje szerint az előállítás nem volt jogszerű. Egyrészt azért, mert szabálysértés esetén még akkor sem kötelező az előállítás, ha esetleg az eljárás azonnal lefolytatható (és itt egyébként sem volt az). Másrészt pedig azért, mert az előállításnak – mint minden rendőri intézkedésnek – szükségesnek és arányosnak kell lennie. Amennyiben van a jogokat kevésbé korlátozó megoldás, akkor azt kell választani. Itt például kézenfekvő lett volna a fogdába zárás helyett az idézés egy későbbi időpontra, hiszen Kóka József a rendőrök által is tudottan hívásra mindig megjelent. 

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság

Ezért aztán a családfő a jogsértő előállítást is megpanaszolta. A panaszeljárásban először az illetékes kapitányság, a panaszos fellebbezése után pedig a megyei főkapitányság jár el. A nyíregyházi és a megyei rendőrség is úgy találta, hogy emberei mindenben szakszerűen és jogszerűen jártak el. 

Így a panaszügy is elkerült a bíróságra. A Debreceni Törvényszék mostani ítélete megsemmisítette a rendőrség elutasító határozatait, és új eljárásra kötelezte a nyíregyházi kapitányságot. A panaszt elutasító rendőrségi határozatok ugyanis nem voltak megfelelően indokolva, lényegtelen dolgokról beszéltek, amelyek nem segítették az előállítás jogszerűségének megítélését. Nem adtak választ arra: miért gondolták azt a rendőrök, hogy csak az előállítással lehetett eredményesen lefolytatni a szabálysértési eljárást? „Emiatt megkérdőjelezhető az előállítás arányossága” – fogalmaz az ítélet.

Rolling Stones

„A labda most újra a rendőrségnél pattog. Újra ki kell vizsgálniuk a panaszt. És ha újra elutasítanák, akkor mi újra bírósághoz fogunk fordulni, mert meggyőződésünk, hogy alapjogsértő volt Kóka József előállítása. Nem a tisztességes és hatékony eljárást szolgálta, hanem önkényes retorzió volt az ügyfelemmel szemben” – kommentálta a helyzetet Bieber Ivóna, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

A Kóka családnak persze az volna a legjobb, hogyha több mint három év után végre már békén hagynák őket a rendőrök. A jelek még nem erre utalnak. Kóka József fiát a legutóbb azért bírságolták meg, mert autójának szélvédőjén pici repedés, kőfelverődés volt. A kövek Nagycserkeszen is gördülnek tovább.