Mi történik nálunk a strasbourgi ítéletekkel? - podcast

Több strasbourgi ítélet végrehajtása nem zárul le azzal, hogy az állam kifizeti a panaszosnak a megítélt sérelmi díjat. Az Emberi Jogok Európai Bírósága a rendszerszintű problémáknál többet akar. Olyan határozott intézkedéseket vár el az államtól, amelyek megakadályozzák a hasonló jogsértéseket. A magyar állam igencsak adós az ilyen ítéletek végrehajtásával, háromnegyedüket még nem zárta le a strasbourgi ítéletek végrehajtását felügyelő Miniszteri Bizottság (MT). Erről beszélgettünk vendégeinkkel.

Az MT nemrég döntött arról, hogy a börtönzsúfoltság csökkentése és a polgári peres eljárások rövidítése terén túlságosan kevés értékelhető dolog történt. Nem szűntek meg a rendszerszintű problémák. Küszöbön áll a hazai bírák véleménynyilvánításával kapcsolatos gondok megtárgyalása is.

Mire jó ez az egész, ha láthatóan a magyar kormányt nem zavarja annyira a strasbourgi kritika, hogy nekilásson a hibákat kijavítani? Vendégeink voltak Uitz Renáta, a CEU tanszékvezető professzora, Karsai Dániel ügyvéd és Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. A beszélgetést Zádori Zsolt vezette.