Sertészsírral és vöröshagymával óvja a börtön a súlyosan allergiás nőt

Bár a börtönben bizonyítottan életveszélyben van a többféle súlyos allergiában szenvedő nő, mégis 22 hónap óta tartja fogva a bíróság. De nem csak anafilaxiás allergiás rohamok veszélyeztetik az egészségét, hanem a kóros testsúlyvesztés is: a 167 centis asszony a fogsága első napján mért 56 kilóról 43,7 kilóra fogyott. A Magyar Helsinki Bizottság azon dolgozik, hogy a nő életének veszélyeztetése véget érjen végre, és bűnügyi felügyeletbe, azaz házi őrizetbe kerüljön.

 „Máriánál”  „bizonyos allergének teljes kizárását az intézmény nem tudja biztosítani. Kórelőzményekre tekintettel az súlyos, akár életveszélyes állapot kialakulásához vezethet” – állapította meg júliusban az egyik hazai börtön ambuláns lapja az élelmezésvezető szakvéleménye alapján. A Magyar Helsinki Bizottság 50 éves ügyfele ehhez képest akkor már másfél év óta volt letartóztatva, és azóta is börtönben van.

Hogy mennyire nem képesek a hazai börtönök a mások mellett tisztítószer-, élelmiszer- (egyebek mellett tojás-, dejó-, tej-, szója- és korpa-), továbbá kutyaszőr-, poratka- és parlagfű-allergiában szenvedő nő megfelelő elhelyezését és étkezését, azt a heti étrendje is bizonyítja.

Eszerint a reggelente megkapott nap 40 deka kenyér mellé összesen heti 2 kiló sertészsír jár neki. Vacsoráját egy-egy vöröshagymával és almával „dobják fel”, meg heti kétszer füstölt szalonnát kap. A reggeli és ebéd némileg változatosabb.

Noha szeretnék, a beteg nő rokonai sem segíthetnek az élelmezésben, mert pár éve tilos a csomagban élelmiszert beküldeni. A jelenlegi hazai szabályozás szerint élelmiszer vásárlása csak a börtönkantinokból vagy a büntetés-végrehajtás webshopjából van engedélyezve. Itt azonban szinte csak tartós élelmiszerek kaphatók, ezek pedig majdnem mindegyike tartalmaz „Mária” egészségére és életére veszélyes tartósítószert.

Azt, hogy számára az allergiás roham nem csak elméleti lehetőség, az is mutatja, hogy mostani fogsága alatt háromszor is életmentő beavatkozásra szorult, és külső kórházba kellett kivinni, nehogy megfulladjon az anafilaxiás sokktól. Az életmentő injekcióját így mindenkor magánál kell tartania a zárkában is.Ilyen körülmények között nem lehet csodálkozni azon, hogy az egyébként sem robosztus asszony vészesen lefogyott. A börtönbe történt befogadásakor 56 kilós nőt november elején  43,7 kilósnak mérték. A súlya azóta is tovább csökkent. Testsúlyának mintegy negyedét veszítette el. Most már kórosan sovány, és szervezetéből fontos tápanyagok hiányoznak.

A csalással vádolt nő ellen ugyan már több mint egy éve vádat emeltek, mégsem született még első fokú ítélet sem. A bíróság eredetileg szökés és elrejtőzés veszélye miatt rendelte el letartóztatását, pedig a nő jelentette fel saját magát a rendőrségnél, három hónapon át szabad lábon maradhatott, és csak azt követően tartóztatták le. A másik letartóztatási indok a bűnismétlés lehetősége volt. Igaz, korábban is csalás miatt ítélték el kétszer, de az újabb bűnelkövetést akár bűnügyi felügyelettel is meg lehetne akadályozni.

Ezt ismerte fel a Kaposvári Járásbíróság, amely félévnyi fogavatartás után elrendelte bűnügyi felügyeletét, azaz „házi őrizetét” és lábra szerelt nyomkövető alkalmazását. Ez a bíróság már akkor megállapította, hogy „a szökés veszélyét némileg csökkenti a gyanúsított egészségi állapota, az, hogy életvitele folyamatos odafigyelést igényel”.

Csakhogy a Kaposvári Törvényszék az ügyészség kezdeményezésére továbbra is börtönben tartotta és tartja azóta is a beteg asszonyt – annak ellenére is, hogy állapota fokozatosan romlik, és újabb érzékenysége alakult ki letartóztatása során.A fogvatartott törvényben biztosított joga a megfelelő egészséges elhelyezés, az egészségi állapotának megfelelő élelmezés és az egészségügyi ellátás. „Máriának” ezeket a büntetés-végrehajtás nem képes biztosítani, a börtönök hiába észlelik és fájlalják tehetetlenségüket. Itt az ügyészségnek és leginkább a bíróságoknak van sürgős tennivalójuk. Elfogadhatatlan, hogy mégsem lépnek.

– Az ügyészség 2020-ban 16%-kal több ügyben indítványozott letartóztatást, mint egy évvel korábban. A bíróságok az indítványok 89%-ának adtak helyt. Kétségtelen, hogy vannak olyan esetek, amikor szükséges a legszigorúbb kényszerintézkedést alkalmazni, de a lassan két éve letartóztatásban lévő ügyfelem esetében  – tekintettel az önfeljelentésre, megromlott egészségügyi állapotára és arra, hogy a büntetés-végrehajtás nem tud megfelelő ellátást biztosítani neki – ez szükségtelen és aránytalan korlátozás  – összegezte a helyzetet Bieber Ivóna, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, aki a strasbourgi bíróság előtt is képviseli „Máriát”.

Tegnap az RTL Híradó is beszámolt "Mária" történetéről. A riport megtekintéséhez kattints a képre: 

RTL HÍradó: 15 kilót fogyott a börtönben egy nő, mert nem tudják biztosítani neki a speciális étrendjét