"Te mint családtag a büntetés-végrehajtás szemében ugyanaz vagy, mint aki bent van"

Nehéz elképzelnünk, hogy valaha börtönbe kerülhetünk mi magunk vagy egy családtagunk. Interjúalanyaink családját ugyanilyen váratlanul érte, amikor az anyát megvádolták. Ő a börtönben végig arra koncentrált, hogy büntetését épségben átvészelje. Nem volt könnyű dolga se neki, se a családjának. Úgy érezték, mindannyian büntetésben vannak. A megrendítő családi történetet az érintettek mesélik el saját szavaikkal. Podcast az egykori elítélttel és lányával.

Fotó: MTI/CSEKE CSILLA

Évekig tárgyalták az ügyet, végül másodfokon 2 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték  az anyát, ami teljesen váratlanul érte, főleg, hogy a tárgyalóteremből azonnal elvitték. Ekkortól másfél hónapon át egyáltalán nem tudták felvenni lányáék a kapcsolatot a fogvatartott édesanyjával. Közben Budapestről egy vidéki fegyházba szállították, de az áthelyezésről sem értesítettek senkit.

Korábban el sem tudták képzelni, mi történik a börtönök falain belül, és milyen nehéz azoknak, akik várják haza a szerettüket.

A családtagokkal való kapcsolattartás elősegíti a fogvatartottak társadalmi reintegrációját, a bűnismétlés megelőzését.A magyar büntetés-végrehajtási rendszer mai valósága, hogy rendkívül alacsony intenzitással, kevés programmal, az egyéniesítést rendszerint csak elnagyolva vagy teljesen figyelmen kívül hagyva folyik valamilyen reintegrációs tevékenység a rabokkal, a szabadulásra nem készítik fel a fogvatartottakat. Már csak ezért is van jelentősége a családnak, a családdal való kapcsolattartásnak. A szakértők tapasztalatai, valamint a Magyar Helsinki Bizottsághoz érkező fogvatartotti és hozzátartozói panaszok alapján a büntetés-végrehajtás nagy egészének működése egyre inkább mechanikus, biztonságra törekvő és nélkülözi az emberséget, a nevelés és támogatás jócskán háttérbe szorult.

A FECSKE a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport. Szabadult fogvatartottakból, családtagjaikból, civilekből, és a büntetés-végrehajtással foglalkozó szakemberekből álló hálózat. Ez a hálózat abban hisz, hogy mindenkinek joga van a szabadságvesztés büntetését emberséges körülmények között tölteni. Az emberséges börtönkörülmények között töltött szabadságvesztés, a szociális szolgáltatások segítik a szabadulás utáni talpra állást, a társadalomba történő sikeres visszailleszkedést. Az emberséges fogvatartás kiemelt figyelmet fordít a családdal való minőségi kapcsolattartásra. 

A FECSKE abban segít, hogy a bevonulásra várók, a fogvatartottak hozzátartozói, és a különféle hivatású szakemberek tájékoztatást, információt kapjanak a büntetés-végrehajtás állapotáról, működéséről, szabályairól. A tagok emellett a saját tapasztalataikkal, szakértelmükkel közösen tesznek a tisztességes börtönrendszerért, ezáltal egy szolidáris társadalomért.