Ha börtönben ülsz, jobb, ha elfelejted az életveszélyes allergiádat – videó

A Magyar Helsinki Bizottság csontsovány ügyfele testsúlya közel negyedét veszítette el fogvatartása során. A büntetés-végrehajtás képtelen megfelelő élelmezést biztosítani a súlyosan beteg nőnek. Ehhez képest ide-oda szállítgatják. Az igazságszolgáltatás szereplői széttárják karjukat: nem tudnak segíteni. Pedig csak ők tudnak. 

Sokan emlékezhetnek a miskolci tanár tragédiájára, akit annak ellenére tartottak letartóztatásban, hogy halálos beteg volt, és végül a börtönben kellett magányosan és méltatlan körülmények között meghalnia. A korábban büntetlen férfinál nem kellett bűnismétléstől vagy szökéstől tartani. Feltételezett bűncselekményét a hatóságok előtt is tudottan pszichotikus állapotban követte el, amiből fogvatartása során kigyógyult. Mégsem engedték ki, hogy hozzátartozói polgári kórházban kezeltessék. Megrendítő ügye a strasbourgi bíróság elé került.

A Magyar Helsinki Bizottság mostani másik ügye is azt mutatja: a hazai igazságszolgáltatás és büntetés-végrehajtás nincsen felkészülve a hasonló nehézségekkel küszködő betegekre. 

Nagy Bernadett, a civil jogvédő egyesület munkatársa a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága engedélyével kérdezhette Skype-on keresztül a fogva tartott asszonyt.

Csont és bőr

„Mária” történetéről másfél évvel ezelőtt írtunk, akkor még jogerős ítélet nélkül, letartóztatottként ült börtönben. Többféle, például tisztítószer-, élelmiszer- (egyebek mellett tojás-, dejó-, tej-, szója- és korpa-), továbbá kutyaszőr-, poratka- és parlagfű-allergiában szenved. A súlyosan beteg, 167 cm magas nő bekerülése óta 56 kilóról 43,7 kilóra fogyott. Többször került közvetlen életveszélybe, és EpiPen injekciója meg szakszerű kórházi ellátás nélkül meg is fulladhatott volna. 

Mára allergiás tünetei ugyan jelentősen csökkentek, de ez részben annak köszönhető, hogy a börtönben kiosztott allergéngyanús ételeket nem eszi meg. Ennek tehát az az ára, hogy vészesen alultáplált lett.

Bekerülése óta több börtönt megjárt, a leghosszabb időt egyhuzamban a kalocsaiban töltötte. Volt olyan büntetés-végrehajtási intézet, amely írásban is elismerte, hogy nem tudták biztosítani az allergének teljes kizárását a nő étrendjéből. Ennek ellenére több mint két évig volt letartóztatásban. Védője sikertelenül próbálta elérni, hogy a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele bűnügyi felügyeletbe, azaz házi őrizetbe kerüljön, ahol önköltségen számára biztonságos élelmiszerekkel tudná ellátni magát. Három hónappal azután, hogy „Mária” önszántából besétált a rendőrségre feladni magát, 2020. januárjában elrendelték a letartóztatását, és azóta is börtönben van. Letartóztatását indokolatlannak és ezért jogszerűtlennek tartottuk, ezzel kapcsolatos ügye jelenleg is folyamatban van a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt. 

Ínséges étrend

Tavaly végül csalás miatt 8 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság „Máriát”. Ebből már lassan 40 hónapot letöltött mostani fogvatartása során.

A nő jogait képviselő Bieber Ivóna ügyvéd azóta többször is megpanaszolta a nem megfelelő élelmezést és egészségügyi ellátást, de a büntetés-végrehajtási (bv.) ügyész nem talált kivetnivalót a börtönbeli ellátásban. Jelenleg ügyészségi felülvizsgálati eljárás van folyamatban. A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje többek között kérte a fogvatartott speciális, vérvétellel történő ételallergia- vizsgálatát, amire az elmúlt három évben egyetlenegyszer sem került sor, és ami a megfelelő étrend kialakításához szükséges volna.

Egy alkalommal ugyan, amikor „Mária” különösen le volt gyengülve, át akarták szállítani a több száz kilométerre levő Berettyóújfaluba kivizsgálásra. Elmondása szerint nem allergia vizsgálathoz, hanem végbéltükrözéshez kérték a beleegyezését. Ő arra mondott nemet. 

Valószínűsíthetően a bv. ügyészhez benyújtott panasznak köszönhetően áprilisban aztán sort kerítettek egy szakorvosi vizsgálatra. Ekkor sem a vérvétellel járó, ételallergiát kimutatni képes vizsgálatra, hanem az általános, bőr megkarcolásával végzett tesztre, amely az étrend kialakításához nem tud megfelelő segítséget nyújtani a dietetikus szakembereknek. Az orvos egyébként nem is végezte el a vizsgálatot szakmai okokra, a „Mária” legyengült állapota jelentette magas kockázatra hivatkozva. 

Panaszok és elutasítások

Továbbra sincs tehát megfelelő allergológiai vizsgálati eredmény a biztonságos étrend összeállításához, ami kétségtelenül jelentősen megnehezíti a büntetés-végrehajtási intézet élelmezésért felelős személyzetének dolgát is.

Panaszainkban kértük azt is, hogy a bv. lehetőség szerint bővítse a zömmel tartósított élelmiszert áruló „kiétkező bolt” árukínálatát, mert ezeket „Mária” tartósítószer-allergiája miatt egyáltalán nem fogyaszthatja. Valamint ügyvédje azt is indítványozta: méltányosságból engedélyezzék „Mária” családjának, hogy legalább ők küldhessenek be neki biztonságos élelmiszereket, ami a hatályos szabályok szerint egyébként tilos. Ezeket a kezdeményezéseket is elutasították.

Talán a sok „panaszkodás” miatt, „Máriát” az utóbbi fél évben kivették a munkából is, ami nem tett jót a mentális egészségének. Nagyon szeretett volna újra dolgozni, ezt többször is kérvényezte. A vele készített Skype-interjúban is elmondta: abban reménykedik, találnak neki megfelelő munkahelyet a kalocsai börtönben. Beszélgetésünk után két héttel másik intézetbe szállították „Máriát”. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új helyén tud-e majd dolgozni, mennyivel lesz egészségesebb és biztonságosabb az élelmezése, sikerül-e végre néhány kilogrammot magára szednie.