Juci és Laci kalandjai Nemjogállamországban

A Magyar Helsinki Bizottság hatrészes, egyperces animációkból álló sorozata jogállamról és hazánkról, Magyarországról mesél. Mint a filmecskékből is kiderül, a két fogalomkörnek egyre kisebb a közös metszete. A sorozat azonban nem halmazelméleti fejtegetés. Hanem valóságos példákkal illusztrált, közérthető, mégis feszes bemutatása azoknak a jogállami kritériumoknak, amelyekről Varga Judit igazságügyi miniszternek ugyan nincsen tudomása, de amelyek teljesülése jogállammá emel egy országot.

„Védd a jogállamot, hogy megvédhessen téged!” a címe a sorozatnak. A részek az Európa Tanács Velencei Bizottságának világos jogállami kritériumsorozatát követik, és szép sorban a törvényességgel, a jogbiztonsággal, az önkényesség tilalmával, a bíróságok függetlenségével, az emberi jogokkal, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmával foglalkoznak.

Jogállami egypercesek

A film hősei Juci és Laci, akikben a Magyar Helsinki Bizottság ügyfeleire és magunkra is ráismerhetünk. Az ő kalandjaik a mi kalandjaink Nemjogállamországban, azaz a mi mostani illiberális országunkban. Bár a történetek abszurdak, a megközelítés nem szürrealista, hanem sültrealista. Ez van. Ezt nem kell szeretni.

A film alkotói Kálmán Mátyás, Bessenyei Kati, Kőszegi Tímea és Varga Livi. Narrátorok: Hámori Gabriella és Schmied Zoltán.

1. Törvényesség

2. Jogbiztonság

3.  Önkényesség tilalma

4.  Bíróságok függetlensége

5. Emberi jogok

6.  Diszkrimináció tilalma