A jogállam tündöklése és bukása - podcast Halmai Gáborral és Mink Andrással

Ez a Skype-beszélgetés a magyar jogállam harminc évvel ezelőtti megszületéséről, a jogállami forradalomról és későbbi elbukásáról, a jogállami ellenforradalomról még a koronavírus-járvány korai időszakában készült. Firenzében, ahol Halmai Gábor jogtudós él és tanít, éppen csak elkezdődtek a korlátozások, de már nem volt tanítás, korlátozták a mozgást és a társas érintkezést. Magyarországra és Budapestre, ahol Mink András történész él és dolgozik, még csak a rémisztő hírek jutottak el, elsősorban Kínából. Azóta a járvány ideért hozzánk is elvitathatatlanul. De más rossz dolgok is bekövetkeztek azóta: bevezették a rendeleti kormányzást, és a kormány teljhatalmat kapott, s csak rajta áll, mire használja majd. Az első napok nem sok jót ígérnek. 

Az egy hónappal ezelőtti beszélgetés azonban nem évült el. Mert megtudhatjuk belőle, milyen volt a rendszerváltás előtti nem jogállami rendszer. Minek kellett megváltoznia, hogy a jog uralma felváltsa az autokratikus pártállamot. Kiderül az is, mekkora szerepe volt a folyamatban a politikai szereplőknek, az állampárt és a demokratikus pártok vezetőinek, az Alkotmánybíróságnak, az Antall-kormánynak vagy éppen a jogászi szakmának. A beszélgetőtársak arra is kitérnek, hogyan omlott össze a jogállam, miért ment aránylag ellenállás nélkül a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolása. és az is szóba kerül, min kellene változtatni, ha újra jogállamban akarunk élni.

Halmai Gábor alkotmányjogász 1990 és 1996 között Sólyom Lászlónak, az Alkotmánybíróság első elnökének volt a fő tanácsadója. Jelenleg az Európai Egyetem Intézet összehasonlító alkotmányjogi professzora. Mink András történész a rendszerváltás idején végzett az ELTE bölcsészkarán, a Beszélőnél újságíroskodott, majd CEU OSA Archívum kutatója lett, ő szerkesztett például a Rendszerváltás c. szöveggyűjteményt. A beszélgetést Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság sajtósa vezette. 

A rendszerváltó sorozatunk újabb része. A podcastot (1:41:26) itt hallgathatja meg.  

NEM ENGEDÜNK A '89-BŐL! Memóriafrissítés és ismeretterjesztés 30 részben. Minden hétre újabb és újabb info-bonbonok várhatók a rendszerváltásról, az összeomló régi és a felépülő új rendszerről. A Magyar Helsinki Bizottság sorozatának korábbi részei itt érhetők el:

A Fidesz és az emberi jogok – 1989-ben

Orbán-beszéd az újratemetésen és a „nemzeti megbékélés” botránya - 1989-ben 

A nép a kormánnyal is szembeszállt a menekültek védelmében – 1989-ben

Új értelmet nyert, hogy megtanultunk olvasni – könyváradás 1989-ben

Mindent a szamizdatról – a második nyilvánosság 1989-ben

Volt bennük spiritusz – szakkollégisták 1989-ben

Vége az adásszünetnek! – televíziózás 1989-ben 

Rádióaktivitás és a médiaháború kezdete – a közrádió 1989-ben

Karcsi bácsi elintézi – a magyar sport 1989-ben, I. rész

Bunda, dopping, csípős csabai – a magyar sport 1989-ben II.

Kámforrá vált közvagyon – korrupciós és privatizációs villámrajt 1989-ben

A lengyel fecske nyarat csinál – lengyel rendszerváltás 1989-ben

„Ebből gettó lesz” – a cigányság ügye 1989-ben

A „tankember” sem tehetett csodát – Kína 1989-ben

A korszak vizuális emlékezete amatőr fotókon, I. rész

Szovjet kivonulás 1989-től

1989-ben megbukott politikusok 

A korszak vizuális emlékezete amatőr fotókon II. rész

A berlini fal utolsó éve 1989-ben

1989 asztalfiókból kikerülő könyvei

1989 magyar mozifilmjei

A mi forradalmunk Romániában volt

„A lánchídi csata”: hogyan működött a rendőrállam 1989 előtt?

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.